FMI a revizuit în jos estimările legate de avansul economiei țării noastre. Specialiștii prevăd în acest sens trecerea la 2,4% în acest an, de la un procent de 3,1% în trecut. Fondul Monetar Internațional reliefează faptul că inflația scade la 10,5% în 2023. În 2022, cotația era la 13,8%. Astfel, aceasta urmează să scadă cu 5,8% începând cu anul viitor.
Cifre îngrijorătoare în economia românească
În acest an, deficitul de cont curent ar putea ajunge la 7,7% din PIB. Acesta avea un indice de 9,3% în 2022.
FMI au scos la iveală și ideea că economia mondială este în continuare sub presiunea inflației ridicate. De asemenea, problemele de pe piața banca. Cu toate că acum câteva săptămâni se estima încetinirea acesteia.Experții financiari sunt de părere că inflația nu va urma să scadă sub 3% înainte de 2025.
Astfel, reprezentanții Fondului Monetar Internațional susțin că problemele economiei vor continua. Mai mult, băncile bor fi obligate să își revizuiască politicile monetare. De asemenea continuarea războiului din Ucraina este o altă pată neagră asupra sectorului financiar.
Pentru următorul an, FMI estimează ca economia românească să accelereze spre 3,7%. Potrivit specialiștilor, prognozele de creștere pentru economiile altor state sunt de asemenea mai puțin optimiste. În cazul Ungariei, și a Bulgariei, prognozele arată procente de 0,5% și 1,4%. Totul în timp ce anul trecut acestea erau cotate la 1,8% și respectiv 3%.
„La suprafață, economia mondială pare pregătită pentru o redresare treptată după loviturile puternice ale pandemiei și ale războiului neprovocat al Rusiei în Ucraina. China își revine puternic în urma redeschiderii economiei. Întreruperile lanțului de aprovizionare se reduc, iar perturbările cauzate de război pe piețele energetice și alimentare se diminuează.”, arată raportul FMI.
Instituția financiară arată cât de persistentă rămâne inflația în acest an, dincolo de estimările precedente.
„În timp ce inflația globală a scăzut, acest lucru reflectă, în principal, inversarea bruscă a prețurilor energiei și alimentelor. Dar inflația de bază, care exclude componentele volatile ale energiei și alimentelor, nu a atins încă un nivel maxim în multe țări”,mai arată experții.