Economia mondială, după recuperarea de la impactul pandemiei de Covid-19, este pe punctul de a înfrunta un nou set de provocări până în 2025. Printre acestea se numără posibilele tarife comerciale propuse de Donald Trump, care pot genera o nouă creștere a inflației, conflictele militare din Ucraina și Orientul Mijlociu, tensiunile politice din Germania și Franța și incertitudinile economice din China, conform agenției de știri Reuters.
În 2024, băncile centrale au reușit să scadă ratele dobânzilor fără a declanșa o recesiune globală, însă provocările persistă. În Statele Unite și Europa, acțiunile au atins niveluri record, Forbes declarând anul 2024 unul de referință pentru cei mai bogați, cu 141 de noi miliardari adăugați pe lista superbogaților, relatează News.ro.
Totuși, alegătorii din întreaga lume și-au exprimat nemulțumirea față de politicienii aflați la putere, ca urmare a crizei costului vieții, accentuată de creșterile prețurilor post-pandemie. Acest val de nemulțumire se poate intensifica în 2025, mai ales dacă noua președinție a lui Donald Trump va introduce tarife pentru importuri, ceea ce ar putea declanșa un război comercial și o nouă accentuare a inflației.
Problemele economice din 2025 mai includ conflictele în curs din Ucraina și Orientul Mijlociu, impasurile politice din Germania și Franța, precum și provocările economice cu care se confruntă China. Costurile tot mai mari ale daunelor climatice reprezintă o altă preocupare pentru multe state, conform Băncii Mondiale, care arată că cele mai sărace țări sunt într-o situație economică dificilă.
În economiile mai dezvoltate, guvernele se confruntă cu dificilă misiune de a restabili încrederea electoratului în standardele de trai și de a contracara ascensiunea partidelor extremiste. Bugetele naționale, deja tensionate, se confruntă cu noi priorități de cheltuieli, de la combaterea schimbărilor climatice la nevoile demografice crescute.
Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene, a subliniat abundența de incertitudini pentru anul 2025 în cadrul unei conferințe de presă, lăsând deschisă întrebarea legată de strategia lui Trump în ce privește tarifele pentru importuri. Rolul Chinei pe scena economică mondială, alături de stabilitatea politică din Europa, va fi de asemenea decisiv pentru evoluția economiei globale.
Până în 2025, incertitudinile rămân, iar Fondul Monetar Internațional recomandă pregătiri pentru vremuri incerte, în speranța că economiile mondiale își vor reveni și că băncile centrale vor normaliza ratele dobânzilor.