Reclamă

Astăzi, la ora 15:44, ora României, are loc echinocțiul de toamnă 2024, marcând sfârșitul oficial al verii și începutul toamnei astronomice. Din acest moment, durata zilei va scădea treptat, în timp ce noaptea va deveni mai lungă, până la solstițiul de iarnă din 21 decembrie.

Echinocțiul de toamnă este un fenomen astronomic ce are loc anual, spre sfârșitul lunii septembrie, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180 de grade. Ziua și noaptea devin aproape egale în emisfera nordică și sudică, cu excepția regiunilor polare. În zona polului nord, începe noaptea polară, iar la polul sud, Soarele va fi vizibil deasupra orizontului timp de 6 luni.

În emisfera sudică, această dată marchează începutul primăverii. Calendaristic și meteorologic, toamna începe la 1 septembrie, iar anotimpurile sunt împărțite în patru perioade de trei luni. Acestea coincid cu calendarul gregorian și ajută la observarea și compararea statisticilor meteorologice și sezoniere.

Termenul „echinocțiu” provine din latinescul „aequinoctium”, cuvânt compus din „aequus” (egal) și „nox” (noapte). Fenomenul apare de două ori pe an, primăvara și toamna, în momentele când ziua și noaptea sunt aproape egale la nivel global. Echinocțiul de primăvară are loc în jurul datei de 20 martie, când Soarele trece de la emisfera sudică la cea nordică a ecuatorului ceresc.

În echinocțiul de toamnă, Soarele traversează din nou ecuatorul ceresc, din emisfera nordică în cea sudică, punctul de intersecție fiind denumit „punct autumnal”. După acest moment, nopțile devin mai lungi decât zilele, până la solstițiul de iarnă din 21 decembrie. De asemenea, la aproximativ o lună de la echinocțiul de toamnă, se va realiza și trecerea la ora de iarnă, în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro