Reclamă

Echinocțiul este momentul în care ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ. Motivul este că soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc. Așadar, echinocțiul de toamnă 2022 are loc pe data de 23 septembrie.  

Ce este echinocțiul de toamnă

Evenimentul astronomic marchează intrarea în toamnă. Astfel, nopțile călduroase de vară vor fi înlocuite de nopți lungi și reci de toamnă. Echinocțiul are loc de două ori pe an. Primul este în jurul datei de 21 martie, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând prin emisfera cerească sudică în cea nordică. Acesta se numește echinocțiul de primăvară.  

Al doilea echinocțiu al anului este în jurul datei de 23 septembrie, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera nordică în cea sudică. Acesta este echinocțiul de toamnă.  

Echinocțiul de toamnă 2022 | Puțini știu acest lucru: Ce este bine să faci în această zi

Tradiții și obiceiuri la români

În popor se spune că echinocțiul de toamnă marchează echilibrul dintre masculin și feminin, lumină și întuneric, dar și dintre viață și moarte. Începând de la data de 23 septembrie, durata zilelor va fi în scădere, în timp ce cea a nopţilor va creşte, până când va avea loc solstiţiul de iarnă, la 21 decembrie. 

Potrivit tradiției populare, cum va fi vremea în această zi așa va fi și anul viitor. De asemenea, dacă în dimineața zilei de 23 septembrie va ploua, atunci primăvara următoare va fi ploioasă. Dacă la amiază va fi soare, înseamnă că vom avea parte de un an bun. 

Oamenii de la sate în ziua de echinocțiu bat nucile, scutură merele și guturile. Tot în tradiția populară se spune că în această zi florile sunt supărate și plâng, iar ca să rămână frumoase și sănătoase pe durata iernii, acestea trebuie unse cu mir sfințit. 

În ziua echinocțiului gospodarii trebuie să pregătească primul must din strugurii proaspăt culeși. De asemenea, din bătrâni se mai spune că cei care au copii nu au voie să îi certe, fiindcă aceștia vor avea impresia toată viața că au puțin de cules. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro