Veste importantă pentru România. La începutul din lunii decembrie, se va vota din nou în JAI aderarea țării noastre la spațiul Schengen. Subiectul se află pe ordinea de zi provizorie a reuniunii miniştrilor de Justiţie şi de Interne de la Bruxelles.

Se voteză din nou aderarea României la Schengen pe 5 decembrie. „Este ultimul tren ….”

La un an de când Austria a blocat aderarea României în Schengen, țara noastră primește o nouă șansă. Subiectul extinderii spațiului de trecere liberă este pe ordinea de zi a Consiliului de Justiție și Afaceri interne de la începutul lunii decembrie.

Miniștrii de interne și cei ai justiției din țările membre se vor reuni la Bruxelles în perioada 4-5 decembrie. Aceștia vor discuta despre situația României și a Bulgariei, a căror intrare în spațiul de trecere liberă este blocată de ani de zile.

De asemenea, este posibil și ca aderarea țării noastre, la pachet cu vecinii de la sud, să fie votată într-una dintr aceste zile.

Austria se opune în continuare aderării României la Schengen

Refuzul categoric al Vienei pentru extinderea Schengen a provocat un val de revoltă în România. Oficialii au catalogat acest vot negativ ca o umilință, în timp ce românii de rând au boicotat Austria.

Este ultimul tren pentru ţara noastră, rămâne să vedem dacă toată presiunea pusă de Comisie, de Parlament, de fiecare dintre noi a funcţionat şi România va fi parte din spaţiul liber de circulaţie european, aşa cum merită încă din 2011., a declarat europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Amintim că România beneficiază de susținerea mai multor state și a oficialilor europeni. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a spus în acest an că locul țării noastre este în Schengen și că țara noastră trebuie să devină cât mai curând stat membru.

Doar că în ultimele luni, negocierile cu Austria nu au avansat. Ca România și Bulgaria să fie primite în spațiul de liberă trecere, este nevoie ca toate statele deja membre să-și exprime acordul prin vot.