Reclamă

Începând cu 1 ianuarie 2024, ANAF anunță că românii vor putea beneficia de vouchere de activități casnice, oferindu-le astfel mai multă flexibilitate în gestionarea serviciilor de gospodărie.

Fiecare tichet de activități casnice are o valoare nominală de 15 lei, care poate fi ajustată anual pentru a ține pasul cu inflația și costurile în creștere.

Este important de menționat că tichetul nu poate fi transferat către altă persoană și nu poate fi folosit pentru achiziționarea altor bunuri sau servicii în afara domeniului activităților casnice.

Tichetul poate fi utilizat doar la prestatorul de servicii casnice, al cărui nume și informații sunt completate pe tichet. Aceasta se aplică în special activităților ocazionale, necalificate, desfășurate de prestatorii casnici în legătură cu gospodăria unei familii sau a unei persoane singure.

Noi vouchere de la stat pentru acești români

Printre activitățile care pot fi remunerate prin intermediul tichetelor de activități casnice se numără: servicii de curățenie/igienizare, spălarea/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănirea și supravegherea beneficiarului casnic dependent.

E oficial! Se dau noi vouchere de la stat de la 1 ianuarie 2024

La achiziționarea tichetelor de activități casnice, beneficiarul casnic suportă doar valoarea nominală a acestora, în timp ce costurile de tipărire și distribuire sunt suportate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Termen de valorificare și beneficiari eligibili

Beneficiarul casnic are obligația de a valorifica tichetele de activități casnice în termen de 12 luni de la data achiziționării lor. În plus, persoanele care exercită ocazional profesia de bonă, conform Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă, pot beneficia și ele de tichete de activități casnice în cazul în care sunt reprezentanții legali ai copilului beneficiar al serviciilor prestate.

Pentru a asigura o prestare corespunzătoare a serviciilor, se stabilește un raport juridic între prestatorul casnic și beneficiarul casnic prin acordul de voință al părților, fără a fi necesară o formă scrisă. Totuși, trebuie menționat că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic.

Durata zilnică a prestării activităților casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani. În ceea ce privește contribuția lunară, aceasta trebuie să fie calculată potrivit legii și să corespundă a minimum 85 de tichete de activități casnice, dar nu poate fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro