Măsurile fiscale ale Guvernului, pentru care și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului, intră în vigoare de la 1 noiembrie. Printre acestea se numără și măriri de taxe și impozite pentru anumite categorii de români.
E oficial: de la 1 noiembrie, cresc taxele și impozitele
Pachetul de măsuri fiscale, menit să rezolve problema deficitului bugetar, merge spre promulgare. După ce Guvernul și-a asumat răspunderea pentru el în Parlament, ceea ce înseamnă că nu a mai fost supus votului, CCR și-a dat acceptul și a anunțat că toate măsurile prevăzute sunt constituționale.
Singura piedică în calea adoptării acestor măsuri era o moțiune simplă pe care parlamentarii puteau să o depună. Nu s-au strâns semnăturile necesare, astfel că USR a sesizat Curtea Constituțională a României.
Legea va ajunge curând pe masa președintelui Klaus Iohannis, iar după promulgare se va aplica de la 1 noiembrie. O parte din modificări sunt imediate, în timp ce altele au ca dată de aplicare începutul anului 2024.
Cine sunt românii care plătesc taxe și impozite mai mari
O primă modificare aplicată imediat va fi cea legată de eliminarea facilităților fiscale. Angajații din IT vor plăti impozitul pe venit de 10%, în timp ce pentru angajaţii din construcţii şi agricultură nu se va mai acorda scutirea de CASS.
În schimb, cei din IT pot opta să nu mai plătească cota CAS corespunzătoare fondului de pensii administrat privat, sau pilonul II, ceea ce înseamnă 3,75% în acest moment și 4,75% începând cu anul 2024.
O altă schimbare este cea legată de limitarea plăților cash, despre care Executivul susține că va ajuta la combaterea evaziunii fiscale. Există limite diferite pentru persoanele juridice și cele fizice care trebuie respectate, după cum urmează:
- 1.000 de lei/ persoană plată către o persoană juridică
- 5000 de lei/ persoană încasări şi plăţi între o persoană juridică şi o persoană fizică
- sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei
- 10.000 lei încasări şi plăţi cash între două persoane fizice