Șoferii din acest oraș vor fi nevoiți să renunțe la vehiculele lor, după ce autoritățile au decis să le interzică. Mașinile pe benzină și motorină nu vor mai putea circula deloc pe șosele după ce decizia va intra în vigoare.
E jale pentru șoferi: se interzis mașinile pe benzină și motorină în acest oraș.
Stockholm, capitala Suediei, a anunțat marți, 10 octombrie, că va interzice automobilele cu motoare pe benzină și diesel în anumite zone-cheie din centrul orașului începând cu anul 2025.
Această decizie reprezintă un pas semnificativ în direcția protejării mediului înconjurător și a îmbunătățirii calității vieții pentru locuitorii și vizitatorii orașului.
Vestea bună este că decizia nu se va aplica pentru tot orașul, mai exact pentru zonele în care locuiesc oamenii, ci pentru anumite regiuni. Este vorba despre 20 de blocuri din centrul orașului Stockholm, care acoperă străzile comerciale de lux și unele dintre cele mai scumpe imobile de birouri din Suedia.
Singurele mașini care vor putea circula fără restricții sunt cele electrice sau hybrid, care nu au emisii de CO2 și nu poluează aerul.
Cine va putea în continuare să folosească mașina
De asemenea, există și anume excepții în ceea ce privește forțele de intervenție, dar și anumite persoane care depind de transportul cu mașina și nu au altă varianță.
Suedezii care au handicap sau au în familie o persoană cu handicap vor putea în continuare să circule în zona respectivă. Singura condiție este ca persoana respectivă să aibă un certificat medical care să dovedească afecțiunea de care suferă.
De aceeași excepție vor avea parte și mașinile de poliție, de pompieri sau ambulanțele.
Inițiativa a venit din partea Partidului Verde, care face eforturi să limiteze poluarea în capitala Suedeză. În plus, aceștia au transmis că după 2025 intenționează să extindă zona cu restricții pentru mașinile cu combustibili.
În acest fel, Stockholmul va fi primul oraș din Suedia care va introduce o astfel de zonă de mediu. Un alt beneficiu, pe lângă limitarea poluării, este faptul că încurajează utilizarea alternativelor ecologice, cum ar fi vehiculele electrice, bicicletele și transportul public eficient.