Ministerul de Interne vrea să le vină de hac șoferilor care încalcă legea. În acest sens, a depus un proiect de lege prin care punctul de amendă se va majora pentru toți românii. În ultimii ani, șoferii prinși pe picior greșit au plătit sancțiuni plafonate.
Ministerul de Interne vrea să crească punctul de amendă
Șoferii din România se vor gândi de două ori înainte să încalce legislația în vigoare. Ministerul de Interne dorește ca cei care nu respectă regulile de circulație și pun în pericol viața celorlalți participanți la trafic să plătească mai scump pentru greșelile lor.
În acest sens, a fost depus un proiect de lege prin care punctul de amendă se majorează la 165 de lei. Adică o creștere de 20 de lei față de valoarea actuală, de 145 de lei.
Conform legii, valoarea punctului de amendă aplicat într-un an se calculează în funcție de salariul minim pe economie. În 2023, Guvernul a majorat venitul minim de 2 ori: o dată în ianuarie, la 3.000 de lei și o dată în octombrie, la 3.300 de lei.
Potrivit Codului rutier (OUG nr. 195/2002), punctul-amendă e cel care stă la baza calculului amenzilor rutiere și reprezintă „10% din salariul minim brut”.
Dar chiar și așa, până acum punctul de amendă a fost plafonat în continuare la 145 de lei. În plus, cei care plătesc sancțiunea în termen de 15 zile de când au primit-o nu o achită integral, și doar jumătate din valoarea acesteia.
Amintim că punctul de amendă este de 145 de lei în România încă din anul 2017. De atunci, a fost plafonat, iar în ciuda faptului că salariul minim a crescut în fiecare an de atunci, acesta a rămas neschimbat.
În plus, proiectul de lege depus de MAI vine și cu o altă propunere. Mai exact, vizate sunt firmele, care nu vor mai putea plăti jumătate din cuantumul mimin al amenzilor din Codul rutier.
Plafonarea este valabilă în România până la data de 31 decembrie 2023. Până acum, Guvernul nu a luat nicio decizie referitoare la ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2024 și dacă va fi sau nu majorat punctul de amendă.