Reclamă

După câștigarea marelui premiu la Eurovision de către formația ucraineană, Rusia a fost acuzată că a lansat bombe cu fosfor asupra unui combinat siderurgic din orașul Mariupol. Surse ucrainene susțin că atacul a avut loc după ce a fost anunțată victoria Ucrainei.

Care este situația din Azovstal

Bombele cu fosfor sunt bombe incendiare care se aprind la contactul cu oxigenul și provoacă pagube devastatoare. Utilizarea lor este interzisă de către legislația internațională în zonele populate.

Petro Andriuşcenko, consilierul primarului din Mariupol, a postat pe Telegram imagini cu inscripții de pe bombe care arată că ele ar fi lansate la câștigarea Eurovisionului de către Ucraina. Totodată, acesta a postat și o înregistrare video cu atacul. În materialul postat se poate vedea și un foc de artilerie, însă înregistrarea nu a putut fi verificată.

Sursa imaginilor este neclară, însă pe ceea ce se pretinde că sunt bombe, se poate citi în rusă „Kalush, cum ai cerut! Pentru Azovstal!”, dadat 14 mai. Inscripțiile ar fi o referire la afirmațiile solistului Orchestrei Kalush, care a lansat un apel de pe scena de la Torino, după ce a câștigat concursul.

După victoria Ucrainei la Eurovision, Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra unui combinat siderurgic
Social media

Câți oameni mai sunt acum la Azovstal

Conform viceprimarului ucrainean, Irina Vereșciuk, în interiorul combinatului siderurgic mai sunt aproximativ 1.000 de combatanți. Jumătate dintre ei sunt răniți, în timp ce surse rusești vorbesc despre circa 2.500 de combatanți ucraineni și mercenari străini. Ucraina a propus eliberarea unor prizonieri ruși în schimbul răniților de la Azovstal.

Între timp, partidele care susțin războiul Rusiei urmează să fie interzise în curând în Ucraina. Președintele, Vladimir Zelenski, a semnat o lege în acest sens, votată la începutul lunii mai, în parlament. Scoaterea în afara legii vizează partidele care justifică sau neagă invazia rusă asupra Ucrainei, care a început în luna februarie. Autoritățile ucrainene au stopat în martie activitatea a peste zece partide care se presupunea că aveau legături cu Rusia.


Reclamă

Share.

21 de ani, absolventă a Facultății de Jurnalism și științe ale comunicării din Iași, a trecut prin pepiniera de jurnaliști a revistei " Opinia studențească ", însă totuși novice în presă, își dorește o carieră de jurnalist și să aducă oamenilor știri de calitate. De asemenea, își propune să pună în aplicare integritatea și etica acestei meserii

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro