Reclamă

Specialiștii de la Administrația Apele Române informează că debitul Dunării ajunge, luni, la valoarea maximă de 7.400 de metri cubi pe secundă și va fi în scădere. Potrivit aceleași surse, aceste debite vor putea fi tranzitate în siguranță pe sectorul românesc al fluviului, dar monitorizarea va continua, deoarece linia de apărare împotriva inundațiilor va fi supusă unei presiuni crescute a apelor un timp îndelungat.

„Conform prognozei reactualizate la această oră de colegii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Dunărea atinge astăzi un maxim de 7.400 mc/s și va fi în scădere în perioada de timp imediat următoare. Aceste debite vor putea fi tranzitate în siguranță pe sectorul românesc. Continuăm monitorizarea nivelurilor și a debitelor Dunării întrucât durata de propagare a viiturii pe sectorul românesc va fi de cel puțin 7 zile. În tot acest timp, linia de apărare împotriva inundațiilor va fi supusă o perioadă îndelungată presiunii crescute a apelor Dunării.”, au declarat reprezentanții Administrației Naționale Apele Române.

În vederea preîntâmpinării eventualelor probleme, s-au efectuat consolidări ale digurilor în mai multe locații, precum Islaz-Moldoveni, în zona de confluență a Oltului cu Dunărea – Apele Române Olt, la Prundu, județul Giurgiu – Apele Române Argeș-Vedea; în zona localității Baital, pe brațul Borcea, județul Călărași – Apele Române Buzău-Ialomița, unde consolidarea digului continuă.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate la mai multe stații hidrometrice precipitații de peste 50 l/mp, însă acestea nu au dus la depășirea cotelor de apărare. Pe teritoriul județului Galați s-au raportat precipitații de peste 50 l/mp, în aval de zonele afectate, care nu au determinat evenimente hidrologice neprevăzute, potrivit specialiștilor.

Hidrologii au mai explicat că, urmare a creșterii debitului Dunării la secțiunea Baziaș până marți, 2 octombrie, la 7.600 mc/s, se preconizează o tendință de scădere în ultima zi a intervalului de prognoză, cotele situându-se încă peste mediile multianuale ale lunilor septembrie (3.800 mc/s) și octombrie (3.850 mc/s). În aval de Porțile de Fier, debitele vor rămâne în creștere, clienți exceptând ultimele zile ale perioadei analizate când se vor diminua pe sectorul Gruia – Bechet.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro