Reclamă
Reclamă

Dumitru Șotorog, vătaful călușarilor din ceata de la Dăbuleni (Dolj), a primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu. Județul Dolj deține în acest moment trei titluri de Tezaur Uman Viu: călușarii Nicolae Veleanu și Dumitru Șotorog, precum și rapsodul Ion Crețeanu, premiat în anul 2020.

Anunțul a fost făcut de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj. „Demersurile pentru acest titlu de Tezaur Uman Viu au fost făcute de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj prin Amelia Etegan – manager și Cătălin Petrișor – referent, la recomandarea și cu sprijinul Primăriei Orașului Dăbuleni”, se arată într-un comunicat preluat de Agerpres.

Decizia de acordare a titlului onorific de Tezaur Uman Viu a fost luată de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii. În acest an, comisia a acordat acest titlu unui număr de 14 persoane implicate în păstrarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial.

Reclamă

„Originar din Dăbuleni – Dolj, Dumitru Șotorog, zis Mitriță, este un etalon pentru dansul călușeresc și o autoritate în ce privește performarea Călușului tradițional, arhaic, care evidențiază atât calitățile coregrafice ale călușarilor din Dăbuleni, cât și valențele vindecătoare ale dansului și ritualului călușeresc. Dumitru Șotorog a jucat Călușul încă de copil, în 1988 devenind membru al cetei conduse de Gheorghe Iufu, iar din 1994 este vătaful Călușarilor Dăbuleni. Recunoașterea măiestriei sale și a autorității în ce privește dansul călușeresc o are și din partea celor care organizează proiecte culturale dedicate și care i-au acordat premii atât personale, cât și cu ceata pe care o conduce”, a declarat Amelia Etegan, manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.

Această nouă recunoaștere a valorii călușului doljean vine la 14 ani de la primul titlu de Tezaur Uman Viu, care a fost acordat în anul 2010 lui Nicolae Veleanu, vătaful cetei din comuna Giurgița. De asemenea, titlul a fost decernat cu câteva zile înainte de Alaiul Călușului Oltenesc – ediția a XXIV-a, din Duminica Rusaliilor, proiect spectacol stradal organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, sub egida Consiliului Județean Dolj, având ca partener Primăria și Consiliul Local Craiova.

Demersuri similare au fost realizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj și pentru titlul acordat post-mortem lui Nicolae Veleanu în noiembrie 2012.

În prezent, județul Dolj deține trei titluri de Tezaur Uman Viu, cele două aparținând călușarilor Nicolae Veleanu și Dumitru Șotorog și unul acordat rapsodului Ion Crețeanu în 2020.

Programul Tezaure Umane Vii are ca scop identificarea și recunoașterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale, contribuind astfel la asigurarea viabilității acestora în cadrul comunităților.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro