În tradiția ortodoxă, Lăsatul Secului este una dintre cele mai importante sărbători pentru români. Această zi marchează începutul Postului Paștelui. Românii au mai multe datini și obiceiuri pe care le fac pentru a întâmpina această sărbătoare. Creștinii trebuie să fie atenți la ceea ce fac, deoarece există anumite reguli pe care trebuie să le urmeze. Superstițiile își fac simțite prezența și acum, când cei care cred în ele aleg să le urmeze.
Duminică, 6 martie, gospododinele pregătesc mai multe feluri de mâncare, pentru începerea Postului Paștelui. În Biserica Ortodoxă, acest post este considerat ca fiind cel mai greu dintre toate cele 4. Pentru că anul acesta Paștele ortodox va cădea pe data de 24 aprilie, Lăsatul Secului începe de pe data de 7 martie și durează ăână pe 23 aprilie. Există anumite lucruri pe care nu este bine să le faci acum, la Lăsatul Secului.
Ce nu ai voie să faci astăzi, de Lăsatul Secului
Lăsatul Secului este o sărbătoare extrem de importantă pentru români, pentru că anunță intrarea în unul dintre cele mai mari posturi, cel al Paștelui.
Încă din popor este transmis că nu este bine ca femeia să coasă sau să toarcă. Dacă va face asta, se spune că va atrage necazuri și boli asupra familiei.
Este bine ca rudele să fie invitate la masa de Lăsatul Secului, pentru a fi împreună cu cei dragi. Aceștia însă nu trebuie să vină cu mâna goală, ci trebuie să aducă preparate din carne, sau colaci și turte în foi de vin.
Pentru că fiecare regiune din România are propriile tradiții și credințe, ardelenii spun că femeile trebuie să spele vasele în care au gătit ceva de dulce.
Tradițiile mai anunță că în seara de Lăsatul Secului, toate oalele din casă trebuiau să fie puse cu gura în jos. Astfel, acestea vor alunga tpate pagubele și spiritele rele din casă.