Reclamă

Dulceață de lămâie

Ingrediente:

  • 2 kg de lămâi
  • 4 kg de zahăr
  • 2 batoane de vanilie

Mod de preparare

  • Spală mai întâi lămâile cu un burete înmuiat în apă călduță. Apoi clătește-le foarte bine. Taie-le jumătăți și așează-le, de preferință, într-un lighean din plastic și acoperă-le cu apă. Lasă-le să stea așa peste noapte
  • Taie-le felii, adaugă peste ele zahărul și batoanele de vanilie și pune-le la fiert acoperite cu apă. Lasă-le să fiarbă la foc moderat până când se formează un sirop destul de gros. În tot acest timp, amestecă la intervale regulate că să nu se lipească.
  • Când s-a fiert suficient, toarnă dulceața în borcane și sigilează-le bine. Le poți steriliza fierbându-le la bain marie. În felul acesta dulceața va rezistă mai mult timp.

Dulceaţă de portocale

  • 1 kg portocale
  • 1 kg zahăr
  • 1 lămâie
  1. Se aleg portocale potrivit de mari, care au şi coaja groasă. Se spală bine şi se rad superficial, cât să se înlăture numai coaja luciosă.

  2. Se pun apoi în apă rece, se acoperă cu un capac şi se lasă la frigider de pe o zi pe alta. Se fierb portocalele 2 – 3 ore, până se înmoaie bine. Se scurg apoi şi se pun din nou în apă rece, timp de o oră.

  3. Între timp, într-o cratiţă cu fundul mai gros, care se foloseşte numai la dulceaţă, se topeşte pe foc zahărul în 2 căni de apă. Se amestecă cu o lingură din lemn, până se leagă siropul, apoi se ia de pe foc şi se adaugă portocalele tăiate feliuţe subţiri.

  4. Se pune cratiţa din nou pe foc, până se leagă siropul. Se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie şi se mai ţine pe foc doar câteva clocote.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro