Dulceață de lămâie
Ingrediente:
- 2 kg de lămâi
- 4 kg de zahăr
- 2 batoane de vanilie
Mod de preparare
- Spală mai întâi lămâile cu un burete înmuiat în apă călduță. Apoi clătește-le foarte bine. Taie-le jumătăți și așează-le, de preferință, într-un lighean din plastic și acoperă-le cu apă. Lasă-le să stea așa peste noapte
- Taie-le felii, adaugă peste ele zahărul și batoanele de vanilie și pune-le la fiert acoperite cu apă. Lasă-le să fiarbă la foc moderat până când se formează un sirop destul de gros. În tot acest timp, amestecă la intervale regulate că să nu se lipească.
- Când s-a fiert suficient, toarnă dulceața în borcane și sigilează-le bine. Le poți steriliza fierbându-le la bain marie. În felul acesta dulceața va rezistă mai mult timp.
Dulceaţă de portocale
- 1 kg portocale
- 1 kg zahăr
- 1 lămâie
-
Se aleg portocale potrivit de mari, care au şi coaja groasă. Se spală bine şi se rad superficial, cât să se înlăture numai coaja luciosă.
-
Se pun apoi în apă rece, se acoperă cu un capac şi se lasă la frigider de pe o zi pe alta. Se fierb portocalele 2 – 3 ore, până se înmoaie bine. Se scurg apoi şi se pun din nou în apă rece, timp de o oră.
-
Între timp, într-o cratiţă cu fundul mai gros, care se foloseşte numai la dulceaţă, se topeşte pe foc zahărul în 2 căni de apă. Se amestecă cu o lingură din lemn, până se leagă siropul, apoi se ia de pe foc şi se adaugă portocalele tăiate feliuţe subţiri.
-
Se pune cratiţa din nou pe foc, până se leagă siropul. Se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie şi se mai ţine pe foc doar câteva clocote.