Imagini de pe frontul din Ucraina continuă să demonstreze cât de vulnerabile sunt tancurile, indiferent de nivelul lor de sofisticare, la loviturile de drone încărcate cu explozibili. Nici măcar blindatele care au suferit îmbunătățiri – cum sunt așa-numitele tancuri-țestoasă – nu au nicio șansă în fața unui pilot îndemânatic de drone, mai ales dacă echipajul tancului uită să închidă trapa.

Ministerul ucrainean al Apărării a publicat un video cu distrugerea unui tanc-țestoasă rusesc de către o dronă pilotată de la distanță. Tancul rușilor este unul din modelele care a suferit un upgrade – o „prelată” de oțel care acoperă întreaga structură a tancului, pentru a-l proteja exact împotriva loviturilor dronelor. Această improvizație a rușilor a născut porecla de tanc-țestoasă, însă nu este pentru prima dată când este folosită în război.

Însă pentru ca acest blindaj suplimentar să fie eficient, echipajul tancului trebuie să se izoleze cât mai bine, inclusiv închizând trapa. Ceea ce, în cazul de față, tanchiștii au uitat să facă, după cum arată ministerul ucrainean.

„Piloții de drone nu iartă o astfel de greșeală”, a mai comentat ministerul de la Kiev imaginile postate pe rețeaua X, în care se vede cum drona ucraineană este pilotată exact prin trapa îngustă și aruncă tancul în aer.