Polonia a raportat luni dimineața că o dronă a pătruns probabil în spațiul său aerian în cadrul unui intens bombardament rus asupra Ucrainei. Se bănuiește că obiectul ar fi putut ateriza pe teritoriul polonez, iar autoritățile au demarat căutări pentru a-l localiza. Polonia, țară membră NATO, menține un nivel ridicat de vigilență privind obiectele care pătrund în spațiul său aerian. Această precauție a crescut de când o rachetă ucraineană rătăcită a lovit satul Przewodow din sudul Poloniei, rezultând decesul a două persoane în anul 2022.
Potrivit declarațiilor președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Rusia a folosit peste 100 de rachete și circa 100 de drone în atacurile desfășurate asupra Ucrainei, atacuri care au vizat 15 regiuni, conform surselor Reuters şi AFP, transmise de Agerpres.
„Cel mai probabil a fost o dronă și presupunem că așa este, deoarece traiectoria zborului și viteza indică faptul că nu a fost cu siguranță o rachetă”, a declarat Jacek Goryszewski, purtător de cuvânt al comandamentului operațional al armatei poloneze, pentru Reuters. Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, nu s-a putut stabili cu certitudine dacă obiectul era rusesc sau ucrainean.
Goryszewski a mai informat că obiectul a intrat în spațiul aerian polonez la 04:43 GMT, în apropierea orașului ucrainean Cervonohrad. Radarele au pierdut urma acestuia la 05:00 GMT, este posibil ca drona să fi ieșit din spațiul aerian al Poloniei, și nu au fost raportate explozii. De asemenea, a menționat că identificarea vizuală a obiectului a fost imposibilă, ceea ce a împiedicat doborârea acestuia, deși armata era pregătită să acționeze.
Polonia declarase inițial că a trimis avioane militare în sudul țării ca răspuns la atacul asupra Ucrainei. Totodată, în decembrie 2023, autoritățile poloneze au declarat că o rachetă rusească a traversat spațiul său aerian. În aprilie 2023, un obiect militar a fost descoperit într-o pădure lângă Zamosc, în apropiere de orașul Bydgoszcz, aceasta fiind ulterior identificată ca o rachetă rusească. Alte incidente similare au mai fost raportate, inclusiv o încălcare a spațiului aerian cu o rachetă de croazieră în martie, și România, de asemenea membră NATO, a găsit fragmente de drone rusești pe teritoriul său, cel mai recent în iulie.