Mai multe drone, suspectate a fi de origine rusă, au fost observate în repetate rânduri în apropierea unei baze militare din Schwesing, Germania, ridicând îngrijorări cu privire la vulnerabilitatea apărării europene. Publicația Süddeutsche Zeitung a raportat că, între 9 și 29 ianuarie, dronele au fost văzute de șase ori în vecinătatea unei facilități unde trupele ucrainene se antrenau cu sisteme de apărare antiaeriană Patriot.
Serviciile de informații germane au semnalat că, în ciuda eforturilor de bruiaj, dronele au intrat în bază, ceea ce indică o posibilă slăbiciune tehnologică în apărarea NATO. „Bundeswehr ia aceste incidente foarte în serios”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei germane, adăugând că procurorii au deschis un caz.
Incidentul nu este singular; drone suspecte au fost raportate de asemenea în decembrie în apropierea bazei militare Ramstein și altor situri industriale din Germania, dar și lângă patru baze americane din Marea Britanie. Kremlinul pare să utilizeze tehnologia dronelor pentru supravegherea câmpului de luptă și, posibil, operațiuni de spionaj.
Analiștii susțin că aceste drone ar putea folosi tehnologii noi, precum comandă prin fibră optică, care le fac rezistente la bruiaj. Clayton Swope, din partea Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat: „Noi tactici și tehnologii ale dronelor sunt testate pe câmpurile de luptă din Ucraina.” NATO și aliații săi sunt nevoiți să găsească soluții viabile pentru a contracara această amenințare emergentă.
În ceea ce privește reacțiile posibile, experții sugerează utilizarea tehnologiilor avansate precum laserele sau armele cu energie dirijată pentru a opri dronele violente, deși există provocări evidente de implementare la scară largă. Totodată, NATO este îndemnat să își modernizeze sistemele de apărare pentru a ține pasul cu inovațiile generate de acest conflict în desfășurare.
Rusia ar putea fi interesată să aplice competențele tehnice dobândite în Ucraina în alte regiuni, conform analizelor Institutului pentru Studiul Războiului. Această perspectivă subliniază necesitatea ca statele membre ale NATO să-și dezvolte și să-și modernizeze în continuare capacitățile de apărare împotriva dronelor sofisticate.