Potrivit agenţiei Dpa, Preşedinţia de la Nairobi a anunţat în cursul zilei de astăzi, 04.02.2020, decesul fostului preşedinte Daniel arap Moi, acela care, timp de 20 de ani a condus Kenya. Regretatul preşedinte s-a stins din viaţă la venerabila vârstă de 95 de ani.

„Cu profund regret și tristețe anunțăm decesul marelui lider de stat H.E. Daniel Toroitich arap Moi, cel de-al doilea președinte al Republicii Kenya”, se arată într-un comunicat emis marți de Administrația președintelui Uhuru Kenyatta.

Decesul fostului preşedinte, care s-a aflat în funcţie în perioada 1978-2002, s-a produs în dimineaţa acestei zile, în incinta spitalului Nairobi, alături de prezenţa familiei sale. Acesta, va fi cu siguranţă ţinut minte atât de către poporul kenyan, dar şi de către întrgul mapamond, în special pentru regimul său care a culminat cu centralizarea puterii, presupuse încălcări ale drepturilor omului şi corupţie.

„Cu o profundă tristețe și întristare, anunț decesul unui mare om de stat african, SE Daniel Toroitich arap Moi, al doilea președinte al Republicii Kenya. Excelența sa, fostul președinte s-a stins din viaţă la Spitalul din Nairobi în dimineața zilei de 4 februarie 2020, în prezența familiei sale „, a declarat dl Kenyatta.

„Moștenirea sa rămâne în Kenya chiar și până în zilele noastre, încapsulată în Filozofia Nyayo a Păcii, dragostei și unității „, care a fost mantra lui pe toată durata mandatului său de șef al statului și al guvernului nostru.

În cadrul unei conferințe de presă de la Spitalul din Nairobi, fiul său, Gideon Moi, a spus că tatăl său a murit în pace. De asemenea, el și-a exprimat recunoștința familiei sale faţă de poporul kenyan cu privire la rugăciunile pe care le-au făcut pentru fostul președinte.

„Am fost alături de el, iar noi, ca familie, am acceptat decesul său. Doresc să le mulțumesc din suflet tuturor kenienilor și non-kenienilor pentru rugăciunile și gândurile pe care le-au oferit lui Mzee și familiei noastre. Mulțumesc tuturor “, a declarat fiul fostului preşedinte.

Trupul său a fost mutat în Lee Funeral Home din Nairobi.