Ploaia anuală de meteori Draconidele poate fi observată în acest an până la 10 octombrie în emisfera nordică, atingând punctul maxim în seara zilei de 8 octombrie, potrivit BBC. Aceste fenomene spectaculoase, adesea numite popular „stele căzătoare”, se manifestă prin dungi luminoase pe cerul de seară. Ploile de meteoriți sunt rezultatul Pământului care trece prin resturile unei comete sau ale unui asteroid, iar aceste resturi ard la intrarea în atmosferă, generând dungi de lumină.
Calitatea spectacolului depinde de numărul de meteori vizibili în fiecare oră. Se estimează că în 2024, fenomenul va fi mai puțin intens, însă pentru anul acesta, cu un cer destul de întunecat dat de apusul prematur al primului sfert de lună, spectacolul s-ar putea dovedi impresionant. Meteorii Draconidelor își originează numele de la constelația Draco, din care provine la fel și cometa 21P/Giacobini-Zinner.
În condiții meteo favorabile, spectacolul meteorilor Draconide va putea fi admirat cel mai bine seara, când constelația Draco este mai vizibilă pe cerul nordic. Cel mai bun loc pentru observație este un spațiu întunecat, departe de luminile orașului. Reglează-ți privirea la întuneric timp de aproximativ 15 minute și uită-te spre nord, totul fiind vizibil cu ochiul liber, fără necesitatea unui telescop sau binoclu.
În cazul în care nu reușiți să observați Draconidele, așteptarea nu va fi lungă până la următoarea ploaie de meteori, Orionidele, care sunt așteptate să împodobească cerul în nopțile de 21 și 22 octombrie.