Schimburi de pacienți între două spitale din România. Nu, nu este o parte a unui scenariu de film regie mai puțin inspirată ci o realitate dură din țara noastră. Este vorba despre unitățile spitalicești din Buzău și Ploiești. Între cele două se fac schimburi de pacienți pe motivul că deficitul de personal este unul problematic. O recunoaște chiar managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian.
Schimb de pacienți între două spitale din România
Situația este una de-a dreptul critică în acest sens. Totul din cauza faptului că nu mai există suficienți doctori care să realizeze actul medical. Dovada clară în acest sens vizează Spitalul de Urgență Buzău. În cadrul unității își desfășoară activitatea un singur medic cardiolog.
„Asistenţii şi personalul mediu, din punct de vedere al gradului de ocupare este de 97% – 98% la sută. Dacă am analiza medicii, vedem că am un grad de ocupare de 92%. Ar părea că stăm foarte bine. Din nefericire, pe unele specialităţi foarte importante avem deficit. „, a spus managerul spitalului din Buzău.
Problema secției de Cardiologie nu este singura legată de lipsa de personal. În cadrul celei de Oncologie, doar un singur medic poate primi și trata pacienți. În acest sens, situația durează deja de trei ani, se plâng cei de la conducerea spitalului. De altfel, pe secția de Medicină Internă, la Buzău sunt ocupate doar 4 posturi din cele 8 disponibile.
Una dintre cele mai problematice secții este cea de ATI, spune managerul spitalului. În acest caz, personalul este atât de puțin încât nu pot fi acoperite nici măcar gărzile. Din acest motiv, conducerea spitalului din Buzău a început să colaboreze cu cea a unității de la Ploiești.
„Ne gândim la Oncologie, unde pe cinci posturi am un singur medic de trei ani, mă gândesc la Cardiologie, mă gândesc la Medicină Internă, unde pe opt posturi am patru medici şi aş putea să mai spun la ATI, unde sunt la limita de a nu se mai acoperi gărzile. Nu mi-am putut imagina că Ploieşti, care este dublu cât noi ca populaţie şi număr de paturi…, am început să vorbesc cu managerul, el mă ajută la Cardiologie, eu îl ajut pe Neurologie. Îşi trimite pacienţii din Prahova, când nu au gardă pe Neurologie, la noi la spital. Deci cu un ochi râd, cu un ochi plâng„, a declarat Claudiu Damian.
Potrivit acestuia, deficitul de personal rezultă din faptul că după terminarea rezidenţiatului, medicii aleg să profeseze în spitale mari din ţară, iar o parte dintre specialiştii titulari ai spitalului au renunţat la unitatea medicală pentru a lucra în clinici private. Pentru a rezolva criza de medici, Damian a propus deja Ministerului Sănătăţii o soluţie.
„Este clar, ultima statistică făcută la nivelul României arată că polii de atracţie pentru medici, 65% din cadrele medicale sunt în opt judeţe, respectiv centre universitare. Gândiţi-vă că pentru celelalte judeţe rămân 35%. Procentul este foarte mic şi de aceea suntem în situaţia asta. Eu am tot spus că ar trebui să se revină puţin la Legea 95. După cum ştiţi, după terminarea rezidenţiatului, cinci ani trebuia să rămâi la spitalul unde te-ai înscris. Poate nu, aş merge pe o perioadă de 2-3 ani. Am propus către minister şi se pare că încearcă să facă unele modificări legislative„, a afirmat managerul spitalului din Buzău.