Reclamă

Cercetările evidențiază că doar două ore de exerciții fizice pe săptămână pot îmbunătăți sănătatea inimii și pot reduce riscurile cardiovasculare cu până la 20%. Potrivit informațiilor publicate de BBC, activități fizice moderate, cum ar fi mersul pe jos sau ciclismul ușor, pot aduce beneficii semnificative asupra sănătății. Schimbările sunt mai evidente odată cu îmbunătățirea condiției fizice.

Chiar dacă mulți oameni găsesc dificil să îndeplinească recomandările de exercițiu săptămânal, studiile arată că și un efort moderat poate avea efecte pozitive asupra sănătății. Exercițiile fizice regulate contribuie la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, iar efortul constant reduce riscul de atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Din fericire, pentru persoanele sedentare, chiar și o mică cantitate de exerciții poate diminua semnificativ riscul cardiovascular. De exemplu, plecând de la un nivel de activitate fizică aproape inexistent, o oră sau două pe săptămână de mers pe jos sau ciclism ușor pot reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare cu până la 20%.

Pe măsură ce condiția fizică se îmbunătățește, iar intensitatea exercițiilor crește, beneficiile pentru sănătatea cardiovasculară devin mai puțin pronunțate. Studiile arată că beneficiile maxime sunt obținute între patru și șase ore de exerciții pe săptămână, fără beneficii suplimentare la depășirea acestui prag.

Un studiu a relevat că persoanele sedentare care au participat la un antrenament pentru un maraton, ajungând la șapte-până la nouă ore de antrenament pe săptămână, au observat schimbări semnificative în structura inimii. Participanții au remarcat creșterea masei musculare cardiace și extinderea camerelor inimii, dovadă că inima, asemenea altor mușchi, devine mai puternică prin antrenament.

Beneficiile exercițiilor de intensitate ridicată (HIIT) sunt, de asemenea, subliniate de cercetători. Aceste antrenamente scurte, de doar 20 de minute, pot fi deosebit de eficiente pentru persoanele care au timp limitat pentru exerciții fizice. Totuși, studiile HIIT sunt insuficiente pentru a stabili efectul lor asupra riscului general de boli cardiovasculare.

Este esențial să se ia măsuri de precauție pentru persoanele cu afecțiuni cardiace, cum ar fi cardiomiopatia, boala ischemică a inimii sau miocardita. Acestora le sunt recomandate exerciții de intensitate redusă sau moderată, care rămân benefice, dar fără a implica riscuri pentru sănătate.

Un studiu retrospectiv a arătat că persoane care își concentrau activitatea fizică într-o zi sau două pe săptămână au avut același risc scăzut de boli cardiovasculare ca acelea care o distribuiau pe întreaga săptămână. Prin urmare, chiar și un regim minim de activitate fizică poate aduce diferențe semnificative pentru sănătatea cardiovasculară.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro