Două nave de marfă au luat foc după ce au fost lovite de proiectile în largul coastelor orașului Aden din Yemen, au anunțat duminică două agenții maritime britanice.

Firma britanică de securitate Ambrey a declarat că o navă de marfă sub pavilion Antigua și Barbuda a fost lovită de un proiectil la 83 de mile marine sud-est de Aden și a luat foc. Incendiul a fost ulterior izolat.

Anterior, United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) declarase că a primit un raport de la căpitanul unei nave cu privire la un incident la 80 de mile nautice sud-est de Aden. „Nava se îndrepta spre sud-vest, de-a lungul Golfului Aden, cu o viteză de 8,2 noduri, când stația din față a fost lovită de o rachetă. A izbucnit un incendiu, dar a fost neutralizat”, a declarat Ambrey într-o notă de informare, potrivit Reuters, preluată de News.ro.

„A fost observată și o a doua rachetă, dar nu a lovit nava. Persoane aflate la bordul unor ambarcațiuni mici din apropiere au deschis focul asupra navei în timpul incidentului”, a relatat agenția. Ambrey a precizat că nava a schimbat cursul spre babord și a mărit viteza, adăugând că „nu au fost raportați răniți”.

Separat, Ambrey și UKMTO au declarat că au primit un raport despre un alt incident la 70 de mile nautice sud-vest de Aden. „Comandantul raportează că nava a fost lovită de un proiectil necunoscut în secțiunea din spate, ceea ce a dus la un incendiu. Controlul daunelor este în curs de desfășurare”, a declarat UKMTO în nota de informare.

Agenția a adăugat că nu au fost raportate victime și că nava se îndreaptă spre următorul port de escală.

Rebelii Houthi, care controlează cele mai populate părți ale Yemenului și sunt aliați ai Iranului, au atacat luni de zile navele din largul coastelor yemenite, afirmând că acționează în semn de solidaritate cu palestinienii care luptă împotriva Israelului în Gaza. Luptătorii houthi au lansat atacuri cu drone și rachete în strâmtoarea Bab al-Mandab și în Golful Aden, forțând transportatorii de mărfuri, începând din noiembrie, să facă ocoluri mai lungi și mai costisitoare în jurul Africii de Sud.