Două seisme s-au înregistrat în România, noaptea trecută. Cutremurele s-au produs în zona seismică Vrancea, Buzău, dar și în zona Moldova, Iași, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Un seism cu magnitudinea 2,6 pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seara, la ora locală 21:33. Cutremurul a avut loc în zona seismică Vrancea, Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la o adâncime de 99 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 71km E de Brașov, 79km NE de Ploiești, 114km S de Bacău, 119km V de Brăila, 120km V de Galați, 130km N de București, 152km NE de Pitești, 185km E de Sibiu, 195km N de Ruse, 195km SV de Iași.

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an

Un al doilea cutremur a avut loc la o distanță de doar câteva minute în zona Moldova, Iași. Seismul a înregistrat magnitudinea de 2,2 pe scara Richter și a avut loc la ora locală 21:34.

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 7 kilometri, în apropiere de următoarele orașe: 72km V de Iași, 90km N de Bacău, 117km SE de Chernivtsi, 168km V de Chișinău, 207km NE de Brașov, 227km SE de Ivano-Frankivsk, 230km S de Khmelnytskyi, 230km V de Tiraspol, 236km NV de Galați, 244km E de Cluj-Napoca.

Două cutremure în România noaptea trecută. Unde s-au produs seismele și ce magnitudine au avut Pexels

Urmează marele cutremur în România?

Activitatea seismică intensă din ultimele luni a readus în discuție marele cutremur ce o să vină în România. Specialiștii preconizează că în anii următori va avea loc un cutremur puternic. Momentul în care seismul va lovi depinde de mulți factori și este greu de preconizat cu exactitate. Cu toate acestea, Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu a estimat că nu trebuie să ne facem griji în următorii ani.

„Şi anul trecut prima perioadă a anului a fost caracterizată de o intensificare a activităţii seismice. Nu trebuie să ne facem probleme că am avut două cutremure – unul de 4 grade şi altul de 4,3 grade.

Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc.

De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat și fizicianul Mihai Diaconescu, în cadrul unei emisiuni de televiziune.