Reclamă
Reclamă

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi braconaj cinegetic, după ce un urs a ucis, marţi, o tânără aflată pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi, animalul fiind apoi împuşcat, în contextul în care era agresiv şi nu părăsea zona unde se afla corpul victimei.

În urma tragediei, fata a fost ucisă și ursul a fost împușcat de un vânător. Conform legii, în astfel de situații se deschide dosar penal astfel încât anchetatorii să poată să facă toate cercetările și expertizele necesare, însă nu există în momentul de față vreo suspiciune că legea ar fi fost încălcată. Vânătorul a fost audiat și le-a explicat polițiștilor că nu avea altă soluție deoarece ursul se îndrepta către salvatori.

A fost audiat și iubitul fetei, care se afla alături de aceasta în momentul atacului. Această audiere nu ar fi putut fi făcută dacă nu ar fi fost deschis un dosar penal. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova a transmis, miercuri: „Cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor cauzelor şi împrejurărilor în care s-a produs evenimentul în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi braconaj cinegetic. Unitatea de parchet urmează să se pronunţe şi sub aspectul legalităţii împuşcării exemplarului de urs. Din verificările efectuate până la acest moment, s-a conturat o stare de necesitate ce a impus extragerea exemplarului de urs prin împuşcare, pentru prevenirea unor alte evenimente negative”.

Reclamă

Ursul care a fost împuşcat va fi verificat pentru rabie, a precizat, miercuri, pentru Agerpres, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, George Stratulat. „La laborator suntem pregătiţi să aducă probe pentru examen anatomo-patologic şi virusologic pentru rabie. Avem oricum protocol şi la toate animalele sălbatice care sunt împuşcate noi facem examen virusologic şi anatomo-patologic. Aşteptăm să aducă ursul sau probe”, a declarat acesta.

O tânără în vârstă de 19 ani, care era din Iaşi, însă avea viză de flotant în Bucureşti, a fost ucisă de un urs pe traseul Jepii Mici, salvatorii montani afirmând că fata atacată a fost târâtă şi sfâşiată de animal. Recuperarea trupului acesteia a fost extrem de dificilă din cauza prezenţei în zonă a animalului, care ulterior a fost împuşcat. „Având în vedere faptul că ursul prezenta pericol pentru salvatorii prezenţi la faţa locului, întrucât a încercat în repetat rânduri să îi atace, echipa de intervenţie constituită conform OUG 81/2021 a hotărât împuşcarea acestuia, lucru care s-a şi realizat”, a informat, la acel moment, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Prahova.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro