Reclamă
Reclamă

Un donator de spermă din Olanda a declarat că documentarul „Bărbatul cu 1000 de copii”, recent lansat pe Netflix, este „înșelător”, conform BBC. Jonathan Jacob Meijer a stârnit un scandal internațional după ce s-a aflat că a donat spermă timp de 17 ani, având între 500 și 1.000 de copii în mai multe țări din Europa și nu numai.

O femeie care a folosit sperma lui Meijer și care a apărut în documentar a spus că s-a simțit „trădată, tristă și furioasă” după ce a descoperit numărul mare de copii.

Meijer a afirmat că nu vede „absolut nimic greșit” în faptul că este tatăl a sute de copii și că majoritatea familiilor sunt mulțumite de alegerea lor. „Ei au intitulat documentarul ‘Bărbatul cu 1.000 de copii’, când ar trebui să se numească ‘donatorul de spermă care a ajutat familiile să procreeze cu 550 de copii’”, a spus Meijer pentru BBC Radio 4. „Așa că ei înșală în mod deliberat încă de la început.”

Reclamă

Producătorul executiv al documentarului, Natalie Hill, a răspuns acuzațiilor făcute de Meijer. „Am petrecut ultimii patru ani vorbind cu familiile care au fost afectate de minciunile lui Jonathan. Am vorbit personal cu între 45-50 de familii”, a spus Hill. Ea a subliniat că „50 de familii au făcut declarații de impact în tribunal despre minciunile lui și l-au implorat pe judecător să îl oprească”.

Pe parcursul celor 17 ani, Meijer a făcut numeroase donații în privat, ceea ce înseamnă că s-a adresat direct familiilor fără implicarea unei clinici private. „Este mult pentru un bărbat obișnuit, dar nu și pentru un donator de spermă. Clinicile trimit sperma donatorilor în mai multe țări”, a explicat Meijer când a fost întrebat despre numărul mare de copii pe care îl estimează.

Unele femei care au apelat la serviciile lui Meijer l-au descris drept „un narcisist” și au exprimat îngrijorări legate de sănătatea publică. Altele sunt preocupate de posibilitatea ca copiii lor să se întâlnească accidental și să înceapă o relație fără să știe că sunt înrudiți.

În 2017, autoritățile olandeze i-au interzis lui Meijer să mai doneze spermă după ce s-a descoperit că are 102 copii născuți din donații făcute în 11 clinici din țară. Cu toate acestea, el a continuat să doneze în alte țări până în 2023, când o femeie și o fundație au intentat o acțiune civilă împotriva lui, argumentând că acțiunile sale cresc riscul de incest pentru copiii săi.

Meijer a recunoscut că are între 550 și 600 de copii, dar oficialii tribunalului estimează că ar putea avea până la 1.000 de copii pe mai multe continente. Judecătorul i-a interzis să mai doneze spermă pentru noi părinți și a impus o amendă de 100.000 de euro pentru fiecare încălcare a acestei interdicții. Meijer a arătat că nu mai donează pentru beneficiari noi din 2019, ci doar pentru frați.

Olandezul nu crede că este o problemă să aibă atât de mulți copii. „Copiii sunt fericiți că au mulți prieteni și se întâlnesc între ei”, a spus Meijer. Când a fost întrebat de ce a devenit donator de spermă, el a afirmat că a fost influențat de un prieten infertil.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro