Donald Trump a intrat în istorie ca primul fost președinte american care este judecat penal, odată cu începerea procesului său în New York legat de acuzațiile de fals și uz de fals în dosarul Stormy Daniels. Acest caz marchează un moment semnificativ, având potențialul de a transforma candidatul republican într-un infractor condamnat în timpul campaniei sale prezidențiale pentru alegerile din noiembrie.

Tribunalul se va concentra asupra unei plăți efectuate lui Stormy Daniels, un fost star de film pentru adulți, plăți despre care procurorii susțin că au fost făcute pentru a influența ilegal alegerile din 2016. Trump este acuzat că a atribuit incorect această plată ca o cheltuială legală în înregistrările sale comerciale, fiind pus sub acuzare pentru un total de 34 de infracțiuni de falsificare a înregistrărilor comerciale.

Profesorul Alex Keyssar de la Universitatea Harvard a subliniat caracterul unic al acestui proces, menționând că „Este fără precedent. Nu a existat nimic comparabil cu acest proces”. În timp ce Michael Cohen și Stormy Daniels se numără printre martorii cheie, procesul este așteptat să dureze între șase și opt săptămâni. Experții sunt împărțiți în legătură cu solidețea argumentelor acuzării, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la rezultatul final al procesului.

Presiunea asupra lui Trump se intensifică, în contextul în care acest proces penal nu este singurul cu care se confruntă fostul președinte în acest an. Deși expertii consideră improbabilă o condamnare la închisoare, o eventuală condamnare l-ar plasa pe Trump într-o poziție nemaiîntâlnită în istoria SUA, aceea de a candida la președinție în calitate de infractor condamnat. Totuși, popularitatea sa nu pare să fie afectată semnificativ de acuzațiile penale.