Președintele american Donald Trump, în al doilea mandat la Casa Albă, întâmpină noi provocări din partea unei alianțe mai unite între principalele adversari ai Statelor Unite: Rusia, China, Coreea de Nord și Iran. Această alianță consolidată este un efect al invaziei Rusiei în Ucraina din 2022, conform unei analize realizate de Reuters.
În timp ce Trump a promis să pună capăt războiului din Ucraina, să restricționeze programul nuclear al Iranului și să limiteze influența Chinei, liderii ruși și chinezi, Vladimir Putin și Xi Jinping, au intensificat parteneriatul strategic bilateral. Beijingul a susținut economic Rusia în războiul său din Ucraina, în ciuda presiunilor internaționale asupra Moscovei.
Recent, Rusia a semnat pacte strategice cu Coreea de Nord și Iran, întărind legăturile și colaborările în fața presiunilor occidentale. „Dilema pentru Trump este că parteneriatul Moscovei cu Beijingul limitează dorința Rusiei de a discuta cu Washingtonul”, a explicat Daniel Russel de la Institutul de Politici Asia Society.
Pe lângă colaborarea ruso-chineză, Coreea de Nord furnizează arme pentru războiul din Ucraina, în timp ce Iranul continuă să fie o sursă de îngrijorare pentru Washington din cauza potențialului său program nuclear. Mike Waltz, consilier pentru securitate națională al SUA, a afirmat că petrolul iranian este achiziționat de China, iar veniturile sunt folosite pentru sprijin militar în favoarea Rusiei.
Secretarul de stat Marco Rubio a criticat China pentru crearea de instabilitate, alăturând-o altor „amenințări” precum Rusia, Iran și Coreea de Nord. Zack Cooper, analist la American Enterprise Institute, a spus că Trump ar putea încerca să disipeze această grupare prin acorduri separate cu fiecare țară.
Totuși, Michael Froman, fost reprezentant comercial al SUA, avertizează asupra complexității negocierilor cu Coreea de Nord, în contextul sprijinului mai larg pe care Phenianul îl primește de la Moscova și Beijing. Rezolvarea tensiunilor internaționale presupune, conform lui Robert Wood, fost adjunct al ambasadorului SUA la ONU, întărirea alianțelor SUA la nivel global, o strategie de la care Trump s-a abătut anterior.
În rezumat, Donald Trump se confruntă acum cu o nouă realitate geopolitică, caracterizată de o alianță solidificată a inamicilor SUA, o provocare care necesită o abordare distinctă față de cea din primul său mandat.