Reclamă
Reclamă

Donald Trump a declarat că guvernul american ar trebui să acorde „automat” dreptul la rezidenţă permanentă străinilor cu diplome de studii superioare obţinute în SUA, informează AFP.

„Ar trebui să obţineţi automat – în cadrul diplomei voastre – ‘green card’ pentru a putea rămâne în această ţară”, a declarat fostul preşedinte american într-un interviu pentru podcastul All-In publicat joi și citat de Agerpres.

„Green card” este numele dat dreptului la rezidenţă permanentă în SUA. Candidatul republican pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie era întrebat despre restricţiile asupra imigraţiei care limitează, potrivit jurnalistului ce realiza interviul, competitivitatea SUA şi „capacitatea lor de a-i importa pe cei mai buni şi mai inteligenţi în America”.

Reclamă

Donald Trump a spus că „ştie poveştile unor oameni care au obţinut o diplomă la o super universitate (…) şi care doresc cu disperare să rămână aici”, în SUA. „Ei aveau un proiect de companie, un concept, şi ei nu pot (să rămână) – ei se întorc în India, în China, şi înfiinţează această companie în aceste ţări şi devin multimiliardari, angajând mii şi mii de oameni. Iar aceasta ar fi putut să fie făcut aici”, a afirmat Donald Trump.

Aceste declaraţii ale republicanului, contrare poziţiilor sale obişnuite restrictive asupra imigraţiei, intervin la câteva zile după ce rivalul său democrat a anunţat o măsură similară. Joe Biden a declarat marţi că vrea să accelereze procedura de obţinere a vizelor de lucru pentru unii imigranţi care au obţinut o diplomă de studii superioare în SUA şi care au primit o ofertă de angajare în ţară. De asemenea, Biden a anunţat măsuri de regularizare de care ar putea beneficia sute de mii de persoane.

„Putem în acelaşi timp să securizăm frontiera (cu Mexicul) şi să oferim căi legale de imigraţie”, a spus actualul preşedinte american.

Candidat pentru un al doilea mandat, Joe Biden încearcă atât să răspundă acuzaţiilor de laxism venite dinspre dreapta, cât să şi rămână fidel promisiunilor sale de campanie pentru un sistem de imigrare „mai uman”.

Democratul a profitat marţi de ocazie pentru a-l critica pe predecesorul său, estimând drept „scandalos” să se spună, cum a făcut-o Donald Trump, că migranţii sunt „animale ce otrăvesc sângele” ţării. Echipa de campanie a lui Donald Trump, care promite expulzări masive în caz de victorie, a susţinut că aceste măsuri ale lui Joe Biden „vor alimenta fără nicio îndoială criminalitatea migranţilor”.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro