Donald Trump este primul fost președinte american condamnat pentru toate cele 34 de capete de acuzare în cadrul procesului Stormy Daniels. Acesta urmează să fie condamnat pe 11 iulie și rezultatul poate determina dacă i se va interzice să călătorească în afara Statelor Unite, potrivit Axios. Fostul președinte a declarat că va face apel la verdict după pronunțare, însă verdictul rămâne valabil și Trump va fi considerat un infractor condamnat.

Verdictul ar putea influența semnificativ posibilele sale călătorii internaționale, în special în cazul în care este reales președinte în noiembrie. În prezent, nu există restricții legale generale pentru capacitatea infractorilor condamnați de a călători, cu excepția celor impuse prin ordine judecătorești, aplicabile dacă individul este considerat un risc de fugă.

„Cred că este foarte puțin probabil ca fostului președinte să îi fie restricționate călătoriile în Statele Unite prin sentința din curtea statului New York”, a declarat avocatul apărării penale Keith B. Johnson pentru Axios. „Este o crimă financiară și ceea ce am considera a fi o crimă cu guler alb, nu o crimă de violență”. Johnson a subliniat că figura foarte recunoscută a fostului președinte reduce îngrijorarea că ar putea dispărea.

Conform legislației internaționale, 37 de țări au reguli care interzic intrarea persoanelor condamnate pentru infracțiuni, deși nu toate verifică activ cazierele judiciare. Printre aceste țări se numără Canada, China, Israel și Regatul Unit. Totuși, liderii străini ar putea face excepții pentru Trump, mai ales dacă este reales președinte.

„Dacă va fi reales președinte, nu cred că acele țări ar îndrăzni să nu permită unui președinte american să o viziteze pe bază diplomatică”, a spus Johnson. De asemenea, el a adăugat: „Dar el nu ar merge în China ca cetățean. Ar merge ca președinte al SUA”.