Donald Trump intenționează să ‘înghețe conflictul’ rusesc din Ucraina, dacă va câștiga alegerile prezidențiale din SUA, conform unor surse apropiate candidatului republican, citate de Financial Times și Kyiv Independent. Acest plan ar presupune presiuni asupra Ucrainei pentru a ceda teritorii sau pentru a renunța la atacarea NATO.
J.D. Vance, candidatul republican la vicepreședinție, a discutat despre crearea de regiuni autonome pe ambele părți ale unei zone demilitarizate și despre excluderea Ucrainei din discuțiile de aderare la NATO, conform surselor din Financial Times.
Consilierii lui Trump sugerează că planul va reevalua Acordurile de la Minsk din 2014 și 2015 și va stabili mecanisme de aplicare și penalizări pentru nerespectarea acordului. Ei propun ca trupele europene, și nu forțele NATO sau ONU, să păstreze ordinea. Un consilier a declarat: ‘Există două lucruri asupra cărora America va insista. Nu vom avea niciun bărbat sau femeie în mecanismul de aplicare a legii. Noi nu plătim pentru asta. Europa plătește pentru asta’.
Fred Fleitz, un fost analist CIA, a susținut că aderarea Ucrainei la NATO ar putea fi amânată pentru a convinge Rusia să negocieze. Acesta a explicat: ‘Înghețăm conflictul, Ucraina nu cedează niciun teritoriu, nu renunță la pretențiile sale teritoriale și pornim discuțiile de la înțelegerea că probabil nu va exista un acord final până când Putin nu va părăsi scena’.
Pentru a exercita presiune asupra Rusiei, congresmanul republican Mike Waltz a sugerat că Trump ar trebui să scadă prețurile petrolului și gazelor americane pentru a afecta economia rusă. ‘Inunzi lumea cu petrol și gaze americane mai ieftine și mai curate. Faci să scadă prețul’, a spus Waltz.
Ric Grenell, fost ambasador la Berlin și emisar special în Balcani în timpul administrației Trump, a susținut experiența lui Trump în medierea conflictelor, menționând acordurile Abraham semnate în timpul administrației sale. ‘A făcut-o în mod consecvent. Arabii și israelienii, rușii și ucrainenii vor fi următorii’, a adăugat Grenell.