Reclamă
Reclamă

Donald Trump, fost președinte al SUA și actual candidat republican pentru al doilea mandat neconsecutiv la Casa Albă, a declarat că ar scoate din nou țara din Acordul climatic de la Paris dacă va câștiga cursa prezidențială, relatează Politico.

Afirmația fostului președinte vine după ani de zile în care conservatorii au făcut lobby și au pregătit chiar texte de decret pe care Trump să le semneze din prima zi a unei posibile noi președinții. Printre aceste modele de decrete se află unul care ar scoate SUA din întreg cadrul legal al ONU pentru negocierile pe climă, un pas radical care ar provoca prejudicii întregului efort de salvare a planetei de criza climatică.

Într-o declarație recentă, Karoline Leavitt, secretara de presă a campaniei lui Trump, a confirmat intenția acestuia: „Da, președintele Trump va retrage din nou SUA din Acordul de la Paris, dacă este ales.”

Reclamă

Trump a mai scos SUA din acordul climatic și în 2016, după intrarea în funcție. Țara s-a realăturat acordului în 2021, în prima zi a președinției lui Joe Biden. Anterior, administrația Obama a fost cea care a semnat acordul climatic.

Ieșirea din întregul cadru legal al ONU privind schimbările climatice ar fi o mișcare mult mai drastică, însă, și ar duce la o prăbușire a negocierilor mondiale în ce privește acțiunile pentru oprirea crizei. Plecarea SUA ar deraia complet operațiunile UNFCCC, în condițiile în care guvernul american finanțează cu sume importante organizația. Ar impune și obstacole serioase pentru un viitor președinte care ar vrea să se realăture cadrului.

De asemenea, ieșirea din UNFCCC, care ar dura aproximativ un an, la fel ca părăsirea acordului climatic, ar permite SUA să nu mai contribuie cu fonduri la efortul de reducere a emisiilor și la ajutarea țărilor care se confruntă cu efectele dezastruoase ale schimbărilor climatice.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro