Donald Trump organizează primul consiliu de miniștri alături de Elon Musk

La puțin peste o lună de la revenirea sa la putere, președintele american Donald Trump a convocat miercuri primul său consiliu de miniștri. Majoritatea membrilor cabinetului său au fost deja confirmați de Congres, iar la reuniune a participat și antreprenorul miliardar Elon Musk. Musk, cunoscut ca șef al Tesla și SpaceX, a fost numit în fruntea noului Departament pentru eficiență guvernamentală, cunoscut sub acronimul DOGE, al cărui scop este de a reduce numărul funcționarilor publici și de a diminua cheltuielile publice. „Deși nu are un portofoliu ministerial sau putere formală de decizie, Musk va lua parte la reuniune ca ‘angajat special al guvernului’ și ‘înalt consilier al președintelui'”, a declarat Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.
Elon Musk, principalul donator al lui Trump în campania prezidențială din 2024, nu a fost singurul membru controversat al noii administrații prezent la reuniune. Printre cei mai criticați se numără ministrul sănătății, Robert F. Kennedy Jr., recunoscut pentru scepticismul său față de vaccinuri, directoarea Informațiilor Naționale, Tulsi Gabbard, și ministrul apărării, Pete Hegseth.
Senatul SUA a aprobat toate numirile în cabinetul lui Donald Trump, în ciuda protestelor democraților. Partidul Republican, dominat de Trump, deține o majoritate în Senat, ceea ce a permis numirile în cabinet. Conservatorii au asigurat confirmarea, deși fostul lider al majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, a opus rezistență nominalizării lui Robert Kennedy Jr., care a generat îngrijorări în comunitatea medicală.
Câteva numiri încă așteaptă aprobarea Senatului, inclusiv Lori Chavez-DeRemer pentru funcția de ministru al muncii și Linda McMahon pentru portofoliul educației. În timp ce așteaptă aceste confirmări, Trump a semnat mai multe decrete, multe contestate în instanță.
Noua administrație a demarat o ofensivă antibirocratică împotriva administrației federale, avându-l pe Musk în prim-plan. Cu toate acestea, Musk a avut deja primele provocări interne în DOGE, unde o treime din personal a demisionat în semn de protest față de ordinele de justificare a activității funcționarilor publici. În ciuda acestei situații, mii de angajați, în special cei aflați în perioada de probă sau care și-au schimbat postul, au fost deja disponibilizați de la instalarea lui Trump în ianuarie.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨