Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a inițiat o acțiune legală împotriva publicației Des Moines Register, acuzând ziarul de „ingerință electorală flagrantă”. Publicația, cunoscută pentru calitatea știrilor sale politice și premiată cu mai multe Pulitzer, a fost criticată după publicarea unui sondaj care o credita pe Kamala Harris cu un avantaj de 3 puncte în Iowa, stat pe care Trump l-a câștigat cu 13 puncte, conform sursei Le Point.
Ziarul din Iowa, fondat în 1849, nu este singura țintă a contestărilor lui Trump. Acesta a inițiat, de asemenea, acțiuni împotriva postului CBS după ce moderatoarea emisiunii „60 Minutes” a difuzat un interviu cu Kamala Harris, fără a-i oferi un spațiu președintelui ales pentru replică. Plângerea înaintată împotriva CBS vizează o „practică comercială frauduloasă”, nu penală.
Trump a exprimat nemulțumiri și față de alte posturi de televiziune, cu excepția celor pe care le apreciază deschis, precum Fox News și New York Post. În unele cazuri, pretențiile sale au avut succes. Canalul ABC, de exemplu, a acceptat să îi plătească lui Trump 15 milioane de dolari într-un caz de defăimare, unde gazda George Stephanopoulos ar fi făcut afirmații nefondate despre acuzațiile aduse lui Trump.
Un context juridic delicat are loc acum, pe fondul preocupărilor presei care consideră că aceste presiuni exercitate de Trump ar putea pune în pericol libertatea presei americane. Profesorul Genevieve Lakier de la Universitatea din Chicago a exprimat îngrijorări cu privire la posibilele implicații ale acestui tip de acțiuni, declarând că abordarea ABC ar putea să-l încurajeze pe Trump să inițieze alte acțiuni similare.
Incertitudinea cu privire la viitorul libertății presei persistă, mai ales având în vedere controlul congresului de către partidul președintelui ales. Acțiunile și declarațiile lui Donald Trump anunță o perioadă de tensiune între administrația sa și media americană.