Reclamă
Reclamă

Donald Trump a împlinit ieri vârsta de 78 de ani, devenind primul fost președinte american condamnat în cadrul procesului Stormy Daniels. El a declarat că există un punct în care ‘vrei doar să te prefaci că ziua nu există’. Vârsta înaintată a fostului lider american este un subiect de discuție printre cetățeni, care au observat mai multe scăpări publice ale acestuia.

Acest aspect devine și mai relevant în contextul în care actualul președinte american, Joe Biden, are 81 de ani. Alegătorii americani trebuie să ia în considerare aceste detalii în procesul de selectare a unui nou lider.

‘Amintiți-vă doar ce vă spun: 78 nu înseamnă bătrân’, a afirmat Trump într-un editorial din New York Post în urmă cu aproape doi ani, legând această remarcă de decesul primei sale soții, Ivanna, la vârsta de 73 de ani.

Reclamă

Semnificația vârstei de 78 de ani este relevantă, fiind aceeași vârstă pe care Joe Biden a împlinit-o imediat după câștigarea alegerilor din 2020. Preocupările legate de aptitudinea lui Biden pentru funcție au fost intensificate de un declin fizic și de aspectul diminuat, amplificate de cei din tabăra lui Trump.

Dacă Trump ar câștiga alegerile viitoare, ar deveni cel mai în vârstă președinte la depunerea jurământului, la 78 de ani și 219 zile, depășind recordul anterior al lui Biden.

‘Dar să ne amintim cu toții, Donald Trump este doar un bătrân flatulent, cu un spray de bronz portocaliu, care a adormit la propriul său proces,’ a declarat guvernatorul Illinois, J.B. Pritzker, la convenția democrată din Wisconsin.

Existența diferenței de doar trei ani între vârstele lui Trump și Biden, 78, respectiv 81 de ani, subliniază că aceștia provin din aceeași perioadă istorică, marcate de evenimente similare din copilăria lor. Amândoi au evitat serviciul militar în războiul din Vietnam și sunt bunici.

Mai mult de jumătate dintre adulții din SUA consideră că ambii sunt prea bătrâni pentru a mai îndeplini un mandat, conform unui sondaj ABC/Ipsos din aprilie.

Trump, totuși, nu pare convins că alegătorii văd o mare diferență între el și Biden în ceea ce privește vârsta. El a declarat că ‘nu mă simt ca la 77 de ani’, în timp ce un juriu din Manhattan l-a condamnat pentru 34 de acuzații de infracțiune. La începutul acestui an, Trump a afirmat: ‘Simt că am aproximativ 35 de ani. De fapt, mă simt mai bine decât acum 30 de ani.’

În aparițiile sale publice, Trump se străduiește să proiecteze vârsta ca fiind doar un număr, nu un punct de plecare pentru comparație cu Biden. Totuși, el însuși s-a confruntat cu gafe și derapaje verbale. La începutul acestui an, a confundat-o pe Nikki Haley cu Nancy Pelosi și a făcut comparatii eronate cu privire la voturile obținute de Barack Obama, nu de Biden.

Ron DeSantis a afirmat la un moment dat: ‘Donald Trump este acum căsătorit cu teleprompterul. Nu poate să coboare de pe acel teleprompter.’

Campania lui Biden a intensificat atacurile asupra lui Trump, similar cu criticile formulate odinioară de oponenții republicani ai fostului președinte. Aceasta a adoptat o atitudine mai agresivă după mitingul lui Trump din Las Vegas, când teleprompterul său a funcționat defectuos, forțându-l să vorbească liber.

Purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung, a răspuns într-o declarație pentru CNN despre aceste atacuri, acuzând campania lui Biden de ‘a devenit parodii ale ei înșiși’.

În contextul acestor dezbateri despre longevitatea sa, Trump și-a liniștit susținătorii menționând că are ‘gene bune’, amintind de vârstele înaintate la care au trăit părinții săi.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro