Fostul președinte american Donald Trump încearcă să transforme Partidul Republican într-o Biserică a lui Trump, folosind retorica religioasă pentru a-și consolida susținerea în rândurile electoratului.

În mitingurile sale electorale, atmosfera devine solemnă, Trump adoptând un ton reverent și susținătorii participând la un gen de rugăciune colectivă. El promite să se roage pentru puterea și libertatea națiunii, proclamând uniunea sub „Domnia lui”.

Trump s-a folosit de religie în toate cele trei campanii prezidențiale ale sale, deși viața sa personală contrastează adesea cu valorile evanghelice. În ciuda a trei căsătorii, acuzațiilor de agresiune sexuală și condamnării pentru fraudă financiară, a reușit să câștige o majoritate covârșitoare a alegătorilor evanghelici. Susținătorii săi îl văd drept o figură asemănătoare eroilor din Vechiul Testament, ales de Dumnezeu pentru a îndeplini misiuni vitale.

Capacitatea lui Trump de a transforma pasiunea susținătorilor săi în evlavie joacă un rol cheie în menținerea loialității deși a condus partidul către eșecuri politice repetate și se confruntă cu acuzații în patru dosare penale. În campania prezidențială pentru 2024, Trump a amplificat retorica religioasă, descriind candidatura sa ca o „luptă pentru creștinism” și promițând „dragoste necondiționată” în schimbul sprijinului financiar.

În contextul în care 68% din americani se declară creștini, potrivit Gallup, Trump folosește religia ca o strategie pentru a-și consolida baza de susținători. Trump a distribuit pe platforma sa socială imagini și clipuri care îl poziționează alături de Isus, proclamând că „Dumnezeu ni l-a dat pe Trump” pentru a conduce țara.