Liderii europeni au transmis mesaje de felicitare către Donald Trump după ce acesta a fost ales din nou președinte al Statelor Unite, chiar dacă anterior l-au etichetat drept „sociopat” sau „tiran”. În ciuda unor critici dure expuse în trecut, victoria sa la alegerile din 2024 a fost acompaniată de mesaje de susținere din partea politicienilor internaționali.
Un exemplu notabil este cel al fostului premier australian Kevin Rudd, care a șters un tweet din 2020 în care îl considera pe Trump „cel mai distructiv președinte din istorie”. Motivația acestei acțiuni a fost „respectul pentru funcția de președinte al Statelor Unite”.
Ministrul de externe britanic, David Lammy, care în trecut l-a descris pe Trump ca fiind „un sociopat care urăște femeile”, a adoptat un ton conciliant după alegeri, subliniind „relația specială” dintre Regatul Unit și SUA și exprimând dorința de cooperare. În schimb, liderul conservator Kemi Badenoch a cerut scuze de la prim-ministrul Keir Starmer pentru afirmațiile mai vechi ale lui Lammy.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, care în 2021 se declara „îngrozită” de acțiunile lui Trump, l-a felicitat acum pentru victorie, accentuând „parteneriatul adevărat” dintre cetățenii europeni și americani.
În aceeași notă, fostul lider al Consiliului European, Donald Tusk, cunoscut pentru criticile sale frecvente la adresa lui Trump, a adoptat o poziție similară, exprimându-și încrederea în cooperarea viitoare pentru binele națiunilor americane și poloneze.
Permanent disputată, relația președintelui francez Emmanuel Macron cu Trump a cunoscut o schimbare, acesta fiind printre primii care l-au felicitat pe liderul american, exprimându-și disponibilitatea de a colabora așa cum au mai făcut-o în trecut.
Prim-ministrul Scoției, John Swinney, care săptămâna trecută a sprijinit-o pe Kamala Harris, a folosit acum un ton prietenos, subliniind legăturile puternice dintre Scoția și SUA, și reiterând valorile comune pe care se bazează relația dintre cele două națiuni.
Așadar, după realegerea lui Donald Trump, liderii europeni par să adopte un ton conciliant, punând accent pe cooperare și parteneriate strategice de succes în anii următori, lăsând în urmă criticile vehemente din trecut.