Reclamă
Reclamă

Donald Trump s-a alăturat celor aproape 20 de milioane de americani cu condamnări penale, după ce un juriu din New York l-a găsit vinovat pentru 34 de acuzații de falsificare a înregistrărilor contabile, pe 30 mai. Spre deosebire de alți condamnați, Trump se poate baza pe bogăția și influența sa în calea către președinție, evitând astfel majoritatea obstacolelor cu care se confruntă ceilalți.

Este puțin probabil să ajungă la închisoare, iar dacă va câștiga alegerile prezidențiale din 2024, termenii unei sentințe cu probațiune ar putea fi blocați de apelurile sale în instanțele federale. „Este o lume complet diferită”, afirmă Wanda Bertram, specialist în comunicare la organizația Prison Policy Initiative.

În timp ce milioane de americani condamnați întâmpină dificultăți în obținerea unui loc de muncă, îngrijirii medicale sau locuințe, Trump se bucură de un privilegiu datorat resurselor financiare. „Trump va putea evita nu doar consecințele imediate ale unei condamnări penale, ci și consecințele din aval”, spune Bertram. Aceasta evidențiază diferențele dintre un miliardar care navighează prin sistemul de justiție penală și persoanele obișnuite.

Reclamă

Aproape patru din 10 persoane aflate în închisoare erau șomeri înaintea arestării lor, potrivit Prison Policy Initiative. Afroamericanii și femeile din închisori au fost cei mai afectați de lipsa unui loc de muncă. În fiecare an, peste jumătate de milion de americani se întorc în comunitățile lor după încarcerare, confruntându-se cu bariere majore în găsirea unui loc de muncă.

Bertram subliniază că multe legi privind licențele pentru un job descalifică persoanele cu antecedente penale. În Florida, de exemplu, Trump nu poate fi pompier, nici barman în complexul său Mar-a-Lago din cauza legii care interzice barurilor să angajeze barmani cu condamnări penale.

Cu toate acestea, Trump probabil va putea vota la viitoarele alegeri, atâta timp cât nu se află în spatele gratiilor. Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a anunțat personal că se va asigura că Trump își poate exercita dreptul de vot, în ciuda faptului că anulează drepturile de vot pentru mii de rezidenți cu condamnări penale.

În 2018, alegătorii din Florida au susținut o măsură de restabilire a drepturilor de vot pentru majoritatea locuitorilor cu condamnări care și-au îndeplinit termenii pedepselor. În 2019, DeSantis a semnat o lege care permite recuperarea drepturilor de vot doar după achitarea tuturor taxelor și cheltuielilor către stat. „Ar fi ușor de făcut pentru Trump”, spune Bertram, care subliniază că majoritatea persoanelor condamnate întâmpină dificultăți în achitarea acestor taxe și în regăsirea unui echilibru după ieșirea din închisoare.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro