După ce juriul din New York l-a găsit vinovat pe Donald Trump în cazul Stormy Daniels, există posibilitatea ca fostul președinte să ajungă la închisoare. Cei mai importanți republicani sugerează că se pregătesc pentru scenariul ca Trump să fie în închisoare în timpul convenției Comitetului Național Republican (RNC), când va fi nominalizat oficial în cursa pentru Casa Albă.

Cu doar patru zile înainte ca această convenție să aibă loc, Trump urmează să fie condamnat de către judecătorul Juan Merchan, care a prezidat procesul în dosarul Stormy Daniels. Fostul președinte riscă o condamnare la închisoare, probațiune, amenzi sau alte forme de pedeapsă, potrivit Independent.

„Republicanii, cei mai buni republicani din această țară, îmi spun în privat că nu exclud posibilitatea ca Trump să fie în închisoare atunci când acceptă nominalizarea”, a declarat Robert Costa, un reporter CBS News.

Trump, care a câștigat aproape în mod oficial nominalizarea RNC, s-ar putea afla într-o situație dificilă în iulie, dacă judecătorul va impune cea mai aspră pedeapsă: patru ani de închisoare.

„Pentru fostul președinte Trump, există încă un coșmar logistic la orizont”, a spus Costa.

Todd Blanche, avocatul lui Trump, i-ar fi spus lui Costa că nu exclude posibilitatea ca acesta să ajungă la închisoare.

Totuși, este puțin probabil ca Trump să fie condamnat la închisoare, deoarece infractorii pentru prima dată condamnați pentru infracțiuni similare sunt rareori condamnați la închisoare. Având în vedere statutul lui Trump de fost președinte și actual candidat, o astfel de pedeapsă ar provoca complicații și ar putea avea implicații pentru tensiunea politică din țară.

În schimb, judecătorul Merchan ar putea să propună amenzi sau probațiune – ceea ce, totuși, ar putea afecta modul în care alegătorii îl percep pe fostul președinte.

Un sondaj CBS News a constatat că 85% dintre republicani consideră că loialitatea față de Trump este importantă, în timp ce 15% au spus că este neimportantă. Deși acest procent este mic, Trump și președintele Joe Biden sunt încă umăr la umăr în cursă.