Donald Trump anunță introducerea cardului de aur pentru rezidență permanentă în SUA

Donald Trump a dezvăluit marți o nouă inițiativă, afirmând că Statele Unite vor începe să vândă permise de rezidență permanentă denumite „gold card Trump”, la prețul de „aproximativ cinci milioane de dolari”, după modelul „green card”. Dezvăluirea a fost făcută într-o conferință de presă la Casa Albă, relatează Reuters și AFP.
Trump a explicat că aceste „gold carduri” sunt destinate persoanelor bogate care doresc să investească în economia SUA, spunând: „Oamenii bogaţi vor veni în această ţară cumpărând acest card. Vor fi bogaţi, vor avea succes, vor cheltui mulţi bani şi vor plăti multe taxe şi vor angaja mulţi oameni”.
Acest nou program va înlocui vizele pentru investitorii imigranți „EB-5”, un program care permite obținerea rezidenței permanente în SUA prin crearea sau menținerea locurilor de muncă. În locul acestui program, Trump a subliniat că va „vinde un card de aur” pentru aproximativ 5 milioane de dolari. „Vă va oferi privilegiile cardului verde, plus că va fi o cale către cetățenie (americană), iar oamenii bogați vor veni în țara noastră cumpărând acest card”, a spus președintele, adăugând că detaliile vor fi dezvăluite în două săptămâni.
Inițiativa include și posibilitatea ca oligarhii ruși, care sunt în mare parte sancționați de Statele Unite după invadarea Ucrainei, să poată aplica pentru acest program, cu Trump afirmând: „Cunosc nişte oligarhi ruşi care sunt oameni foarte buni”.
Programul EB-5, administrat de Serviciile de cetățenie și imigrație ale SUA, a fost creat de Congres în 1990, având scopul declarat de a „stimula economia SUA prin crearea de locuri de muncă și investiții de capital de către investitori străini”. Cu toate acestea, Howard Lutnick, secretarul pentru comerț, a menționat că programul era „plin de prostii, de falsuri și de fraude” și a subliniat că înlocuirea va fi realizată pentru a asigura o mai bună administrare.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨