Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a avertizat Uniunea Europeană că s-ar putea confrunta cu tarife comerciale dacă nu își reduce deficitul în creștere prin importuri mai mari de petrol și gaze din SUA. Trump a declarat pe Truth Social: „Am spus Uniunii Europene că trebuie să-și compenseze deficitul enorm cu Statele Unite prin achiziționarea pe scară largă a petrolului și gazelor noastre. În caz contrar, TARIFELE sunt până la capăt!!!”
Uniunea Europeană, care deja achiziționează cea mai mare parte a exporturilor energetice americane, se confruntă cu constrângeri în a crește importurile, întrucât nu sunt disponibile volume suplimentare fără o creștere a producției sau o redirecționare a exporturilor americane din Asia. UE a declarat că este pregătită să discute cu administrația Trump despre consolidarea relațiilor, inclusiv în domeniul energiei, și se angajează să elimine gradual importurile de energie din Rusia pentru a diversifica sursele.
În primul trimestru al anului 2024, Statele Unite au contribuit cu 47% la importurile de gaze naturale lichefiate ale UE și cu 17% în ceea ce privește importurile de petrol, conform datelor Eurostat. Totodată, SUA au înregistrat un deficit comercial cu UE de aproximativ 155,8 miliarde de euro la nivelul mărfurilor în anul precedent, în timp ce au avut un excedent de 104 miliarde de euro pe partea de servicii.
Pe lângă UE, Trump a anunțat intenția de a impune tarife și pentru alți parteneri comerciali majore precum Canada, Mexic și China. Cu rafinăriile europene operate de companii private, guvernele europene nu au control direct asupra surselor de aprovizionare decât prin tarife sau sancțiuni impuse oficial.
Uniunea Europeană și-a intensificat achizițiile de petrol și gaze din SUA după sancțiunile impuse Rusiei, urmare a invaziei Ucrainei, datând din 2022. Statele Unite, cel mai mare producător de petrol din lume, cu o producție de aproximativ 20 de milioane de barili pe zi, își direcționează mai mult de jumătate din exporturile de țiței către Europa. Printre importatorii de top se numără Țările de Jos, Spania, Franța, Germania, Italia, Danemarca și Suedia.
Pe lângă petrol, SUA sunt lider mondial și în producția și consumul de gaze naturale, planificând exporturi în medie de 12 miliarde de metri cubi pe zi în 2024. Europa, care a reprezentat 66% din exporturile de gaze naturale lichefiate ale SUA în 2023, are ca principale destinații de import Germania, Regatul Unit, Franța, Spania și Germania.