Președintele reales al Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat pe 21 ianuarie posibilitatea impunerii de sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, dacă președintele Vladimir Putin nu reușește să negocieze un acord de pace cu Ucraina. Trump a subliniat că administrația sa ia în considerare și susținerea militară pentru Ucraina, care ar putea ajunge la zeci de miliarde de dolari.
Întrebat dacă va impune aceste sancțiuni suplimentare, Trump a declarat că acest scenariu „pare probabil”, în condițiile în care Rusia nu se arată dispusă să negocieze. De asemenea, Trump a precizat: „Războiul n-ar fi avut loc niciodată dacă aş fi fost eu preşedinte” la acea vreme.
Comentariile sale intervin în contextul unei strategii ample de sancțiuni pe care administrația sa o dezvoltă pentru a obține o soluție diplomatică la conflictul din Ucraina, conform Bloomberg. Două abordări principale sunt analizate de echipa sa: una axată pe susținerea bună-credinței pentru producătorii de petrol ruși sancționați, ceea ce ar putea încuraja o soluționare pașnică, și alta care prevede extinderea sancțiunilor pentru a mări presiunea asupra Moscovei.
În ciuda lipsei unui plan detaliat pentru încheierea războiului, Trump insistă asupra negocierii rapide a unui acord de pace și sugerează posibilitatea prezenței unor „pacificatori” din Europa. De asemenea, Trump intenționează să se consulte cu Putin și să organizeze o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky.
Recent, Administrația Biden, alături de Regatul Unit, a impus cele mai aspre sancțiuni de până acum împotriva sectorului energetic rus, fiind vizate aproape 200 de vase din „flota umbrelă”, companii petroliere și entități conexe. Anunțul făcut de Biroul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) la 10 ianuarie a determinat deja o creștere a prețului petrolului Brent cu aproape 5 dolari pe baril (159 litri).