Reclamă
Reclamă

Donald Trump a împlinit vineri 78 de ani, eveniment ce readuce în discuție faptul că cei doi principali candidați la președinția SUA sunt cei mai în vârstă aspiranți la această funcție. Vârsta și acuitatea mentală au devenit puncte centrale în lupta electorală dintre republicanul Trump și rivalul său democrat, președintele Joe Biden, ajungând să primească adesea mai multă atenție decât problemele politice de fond, înaintea alegerilor din 5 noiembrie.

Conform sondajelor de opinie, americanii sunt mai îngrijorați de vârsta înaintată a lui Biden, care are 81 de ani. În același timp, Trump, care acum are 78 de ani, ar fi cea mai în vârstă persoană care va fi învestită în funcție, dacă va câștiga un al doilea mandat. Trump urmează să participe la o petrecere aniversară în West Palm Beach, Florida, organizată de susținătorii din Club 47 USA.

„Nu este vorba de vârstă, ci de competență mintală,” a afirmat purtătoarea de cuvânt a campaniei lui Trump, Karoline Leavitt, care a subliniat că alegătorii pot vedea contrastul dintre Biden și Trump. Joe Biden a răspuns îndoielilor legate de vârsta sa prin realizările obținute în funcție, afirmând că acestea sunt dovada acuității și puterii sale.

Reclamă

Biden l-a descris pe Trump ca o amenințare la adresa democrației, aducând în discuție eforturile acestuia de a anula alegerile din 2020 și utilizarea unei retorici incendiare împotriva imigranților. „La mulți ani la 78 de ani, Donald. Ia-o ca de la un bătrân la altul: Vârsta este doar un număr,” a postat Biden pe platforma X, într-un scurt videoclip în care contrastează acțiunile și politicile sale cu cele ale lui Trump.

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos din februarie, aproximativ 78% dintre respondenți – inclusiv 71% dintre democrați – consideră că Biden este prea bătrân pentru a lucra în guvern. De asemenea, 53% dintre respondenți au declarat că Trump este, de asemenea, prea bătrân pentru a lucra în guvern.

Istoricul prezidențial Timothy Naftali a menționat că Trump proiectează energie în aparițiile sale publice, ceea ce îl face să pară mai vivace decât Biden. Cu toate acestea, Allan Lichtman, profesor de istorie la American University, a punctat că Trump a făcut gafe și a răspândit informații false, ceea ce ar trebui să ridice întrebări cu privire la capacitatea sa mintală.

Trump și Biden sunt la egalitate în sondajele de opinie naționale, însă Trump este în frunte în unele state cheie. În plus, alegătorii vor lua în considerare și problemele juridice ale lui Trump, cum ar fi condamnarea recentă pentru falsificarea înregistrărilor contabile.

Joe Biden a arătat semne recurente de oboseală, iar Donald Trump a comis gafe și a ținut tirade incoerente. Ambii candidați trebuie să demonstreze în prima dezbatere televizată din 27 iunie că sunt capabili să conducă țara.

Dezbaterile privind vârsta președinților americani nu sunt noi, fostul președinte Ronald Reagan și Jimmy Carter, de asemenea, atrăgând atenția asupra acestui aspect. Trump își va sărbători ziua de naștere într-o petrecere uriașă în Florida, unde este așteptat să țină un discurs la ora locală 19.00 (sâmbătă, ora 2.00, ora României).

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro