Donald Duck împlinește săptămâna aceasta 90 de ani, un personaj îndrăgit care și-a făcut debutul pe marele ecran în 1934, într-o scurtă apariție în filmul de desene animate „Găinușa înțeleaptă”. De atunci, rățoiul în haine de marinar și-a câștigat un loc deosebit în inimile copiilor din întreaga lume.

Descris de creatorul său, Walt Disney, drept „copilul-problemă” dintre toate personajele companiei sale, printre care se numără și Pluto, Goofy și Mickey Mouse, Donald Duck a devenit rapid un favorit. Acesta a apărut în numeroase scurtmetraje, filme și seriale Disney, iar în prezent există un întreg „univers” dedicat lui Donald Duck.

Inspirația pentru crearea lui Donald i-a venit lui Walt Disney când l-a auzit pe actorul Clarence Charles Nash recitând „Mary Had a Little Lamb” cu vocea unei raţe. Aspectul său a fost modelat după specia americană de rățoi, iar caracterul lui morocănos și răutăcios a fost conceput pentru a contrastă cu cel blând și generos al lui Mickey Mouse. „Tocmai acest lucru l-a făcut să devină mai îndrăgit decât Mickey”, a explicat Walt Disney.

În primele sale roluri principale, Donald Fauntleroy Duck, cum este numele său complet, a fost prezentat ca un personaj irascibil și ghinionist care încerca să se mențină pe linia de plutire ca muncitor necalificat în orașul fictiv Duckberg. Deși începe cu o perspectivă pozitivă, lucrurile de obicei se termină prost pentru anti-eroul Donald, data sa de naștere în filme fiind stabilită în mod simbolic ca vineri, 13.

Popularitatea lui Donald Duck a crescut exponențial odată cu câștigarea unui premiu Oscar pentru animația „Der Feuhrer’s Face” (Fața Fuhrerului), în care personajul are un coșmar că a fost înrolat în armata nazistă. Acest succes a deschis calea pentru numeroase seriale și filme în care Donald și alte personaje din „universul rațelor” au fost protagoniste.

Familia extinsă a lui Donald, incluzând personaje precum Daisy Duck, Scrooge McDuck și nepoții săi, Huey, Dewey și Louie, a devenit subiectul unor seriale TV și jocuri video de succes, cum ar fi „Goin’ Quackers” (2000).