Reclamă

Există un domeniu de activitate în România unde salariile pot ajunge și la 40.000 de lei lunar. În funcții de răspundere, însă unde oamenilor nu li se recomandă să se angajeze, decât în anumite condiții.  Despre ce este vorba și care este explicația pentru această recomandare aparent ciudată.

Pentru început, trebuie precizat faptul că domeniul în cauză este cel bancar. Desigur că nu toate salariile din acest domeniu sunt de ordinul zecilor de mii de lei lunar, însă atunci când vorbim despre funcții înalte, salariul poate atinge această sumă.

Despre ce sume este vorba

Conform unui studiu recent realizat de cei de la eJobs, majoritatea angajaților din domeniul banking-ului românesc au salarii de cel mult 4.000 de lei net. Mai exact, vorbim despre o medie de 3.800 de lei, în mână, lunar.

Sursa: Social Media

Analiștii subliniază că se observă diferențe salariale majore între pozițiile de top management și de birouri și cele din sucursale, unde activează majoritatea angajaților, acest lucru contribuind la o medie salarială scăzută la nivel de industrie.

Vorbim, aşadar, de o medie aliniată cu salariul mediu net pe economie, care, în februarie 2022, era puțin peste 3.800 de lei pe lună. Acest lucru plasează Banking-ul pe același nivel cu Imobiliare și eCommerce, dar la distanță considerabilă de fruntea clasamentului, dominată de IT, unde media salarială depășește 5.000 de lei.

„Dacă ne uităm la distribuția salarială, doar 3,3% dintre angajații din domeniu câștigă peste 2.000 de euro pe lună, în timp ce 3 din 5 angajați din acest sector primesc la final de lună sub 4.000 de lei net.

Acest lucru se explică și prin faptul că oferta de specialiști depășește cu mult cererea, căci numărul de joburi nou create în domeniu nu reușește să țină pasul cu numărul anual foarte mare de absolvenți de studii economice”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România, liderul pieței de recrutare din România.

Salariul unui director general poate ajunge la 40.000 de lei, în timp ce un arhitect IT are și el un salariu mai mult decât frumos, respectiv 25.000 lei. Tot 25.000 lei primește și un programator Java, în timp ce un director financiar câștigă 21.000 de lei, iar un analist financiar pleacă acasă, la final de lună, cu nu mai puțin de 20.000 de lei.

De ce nu mai este o variantă bună un job în acest domeniu

Radu Ghețea, președintele de onoare al Asociației Române a Băncilor și președinte al Consiliului de Administrație al Libra Internet a explicat de ce nu mai este o variantă bună de job domeniul banking-ului.

„Dacă ne uităm pe site-urile băncilor, o să observăm că sunt anumite meserii pentru care băncile ar plăti foarte bine, se dau și premii pentru cei care ar putea să aducă un IT-ist foarte bine pregătit, un IT-ist care să aibă cunoștințe în informatică la nivelul care se cere în acest moment pentru dezvoltarea operațiunilor bancare în era digitalizării.

Sigur, dacă suntem în categoria oamenilor care suntem foarte bine pregătiți și din punct de vedere IT, și când zic IT mă gândesc și la cunoștințele elementare, atunci sigur că e bine să ne gândim la o carieră bancară, activitatea bancară fiind foarte frumoasă – o spun după aproape 50 de ani de lucru în această activitate. (…)

A trecut perioada în care în bănci te angajai relativ ușor pentru că era nevoie de cât mai multe sucursale, ghișee și așa mai departe, deci de cât mai mulți oameni.

Acum este nevoie de mai puțini oameni, iar aceia trebuie să fie foarte bine pregătiți și din punct de vedere economic, și din punct de vedere tehnic – nu neapărat să fii IT-ist, dar să poți înțelege un proiect care este pe masă și banca dorește să-l implementeze.

Partea economică se îmbină cu partea tehnică mult mai mult decât se îmbină înainte”, a afirmat Radu Ghețea, președintele de onoare al Asociației Române a Băncilor (ARB) și președinte al Consiliului de Administrație al Libra Internet.

 


Reclamă

Share.

Sunt o persoană liniștită, sociabilă și ambițioasă. Îmi place ideea de a livra informații necunoscătorilor, ador să ascult poveștile oamenilor și să ofer ajutor atunci când mi se cere.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro