Reclamă

Temerile din trecut legate de efectele Inteligenței Artificiale încep să prindă contur. Mulți au tras un semnal de alarmă cu privire la potențialul acesteia de a înlocui locurile de muncă în anii următori. Semnele se resimt deja  într-o industrie în care lucrătorii păreau odată invincibili: cea tehnologică.

Inteligența Artificială, monopol pe locurile de muncă?

Un număr mic, dar în creștere, de firme de tehnologie au dat vina pe AI pentru concedierile făcute.

Chegg, o companie de tehnologie educațională, a dezvăluit luna trecută, într-un document de reglementare, că reduce 4% din forța sa de muncă. Rezultatul fiind un număr destul de mare de angajați dați afară. Motivele invocate de aceștia sunt acelea de a „poziționa mai bine compania în vederea executării strategiei sale de inteligență artificială”. De asemenea „și pentru a crea o valoare durabilă pe termen lung pentru studenții și investitorii săi”.

 

Iar la sfârșitul lunii aprilie, serviciul de stocare Dropbox a declarat că reduce aproximativ 16% din forța de muncă. Cumulat, peste 500 de persoane din cadrul uriașei firme au rămas fără loc de muncă. Totul din cauza A.I.

Modelul a fost urmat și de alte companii mari din lume. Per total, se estimează că au rămas fără loc de muncă din acest motiv sute de mii de angajați din întreaga lume.

Locuri de muncă neafectate de Inteligența Artificială

Unele poziții în domeniul medical rămân neafectate de AI. Mai mult, acestea oportunități de carieră foarte bine plătite.  Potrivit unor date recente, pozițiile neafectate de AI sunt ocupate de oncologi, ortodonți și pediatri. În străinătate, aceste profesii pot oferi salarii care depășesc suma de 116.000 de euro pe an.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro