Este doliu în România! Un mare actor s-a stins mult prea devreme, la vârsta de 65 de ani. Este vorba despre Teodor Corban, cunoscut publicului pentru numeroase roluri de scenă și de film. Anunțul a fost făcut de teatrologul Oltița Cîtic.   

Teodor Corban s-a făcut cunoscut după ce a jucat în „Aferim”, având rolul principal, zapciul Constandin.  

A murit Teodor Corban

„Un film în care a strălucit în toată splendoarea lui interpretativă. O producţie laureată cu Ursul de Aur la Berlin şi cu o grămadă de Premii Gopo, unul dintre ele chiar pentru prestaţia lui Teo, cum i se adresau apropiaţii. (…) Drum lin către stele, Teodor Corban! Îţi simţim deja lipsa”, a scris Oltiţa Cîntic.  

Teodor Corban s-a născut pe 28 aprilie 1957, în Iași. A fost un actor român de film, radio, teatru, televiziune și voce. El a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anul 1985, în clasa lui Dem Rădulescu. Ulterior, între anii 1985 și 1988, bărbatul a fost actor pe scena Teatrului „V.I.Popa” din Bârlad. După aceea, actorul a jucat la Teatrul Dramatic din Constanța.  

Doliu în teatrul românesc! Un mare actor al țării s-a stins din viață la vârsta de 65 de ani

Începând din anul 1989, Teodor Corban este angajat al Teatrului Național Vasile Alecsandri din Iași.  Publicul îl cunoaște, de asemenea, din producții precum „A fost sau n-a fost?”, „4,3,2” şi „După dealuri” sau „California Dreamin’” .   

În anul 2015 a apărut și filmul „Aferim” în care bărbatul a avut rolul principal, și „Un etaj mai jos”. Într-un interviu dat în urmă cu mai mulți ani, actorul a vorbit și despre fiica acestuia, Ioana, actriță și ea.   

El spunea că la primele repetiții ale fetei, el nu era atent la ce făcea el, ci la ce făcea fiica lui.   

„Actorul care nu joacă, moare!”

„Am prevenit-o că teatrul e o junglă, cu atât mai mult în perioada asta, când e inflaţie de actori. Există şi o butadă: „De ce să iei actori din provincie? Arunci o piatră prin Bucureşti şi sigur nimereşti un actor”. Atât de mulţi sunt… Eu nu sunt genul să te împing de la spate. Poate dacă ar fi să te împing să lucrezi la birou, aş face-o, dar pe scenă te vede toată lumea. Pentru un tânăr actor e obligatoriu să joace. Du-te la teatru, du-te în hrube, în beci! Actorul care nu joacă moare! ”, spunea Corban.  

Întrebat dacă s-a simțit vreodată încolțit de o astfel de moarte, el a răspuns simplu:  

„Actorul e precum e calul. Calul e făcut să alerge, de asta şi doarme în picioare. Fără efort, calul moare. Aşa e şi actorul…”.