Reclamă

Olga Orban-Szabo, prima medaliată olimpică și prima campioană mondială a României la scrimă, s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani. A câștigat prima medalie olimpică în anul 1956, la Jocurile de la Melbourne. 

Floretista s-a născut la Cluj în 1938 și s-a apucat de scrimă la vârsta de 14 ani. A terminat competiția din Australia câștigând argintul. Olga Orban-Szabo a ajutat echipa României de scrimă să câștige primul titlu în 1969 la Havana.

În 1962, Olga Orban-Szabo a devenit prima campioană mondială la floreta individuală în Buenos Aires, Argentina. Din echipa mediată cu aur în Cuba au mai făcut parte Maria Vicl. Ileana Gyulai. Ecaterina Stahl și Ana Pascu. În cariera sa, sportiva a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și opt Campionate Mondiale, potrivit Federației Române de Scrimă.

Deține 11 medalii în palmaresul său: 3 la Jocurile Olimpice (1 argint și 2 bronz) și 8 la Campionatele Mondiale (2 aur, 3 argint și 3 bronz).

Arhivă

La 14 ani și-a descoperit pasiunea pentru scrimă

Olga Orban-Szabo a descoperit că este pasionată de scrimă la vârsta de 14 ani, când profesorul de limba franceză a dus-o într-o sală de arme din Cluj. Floreta era singura armă permisă la feminim înainte de 1989, iar acest lucru a fascinat-o pe aceasta. După doi ani, sportiva a obținut titlul de campioană a României la junioare, iar la vârsta de 17 ani a obținut tiltul la senioare.

Federația Română de Scrimă a anunțat miercuri seara că prima medaliată olimpică a României a încetat din viață la vârsta de 83 de ani. După retragerea din activitatea competițională, a lucrat în cadrul CSA Steaua. În 1990 a părăsit România împreună cu soțul ei, jucătorul de polo, Alexandru Szabo și s-au mutat în Ungaria.

„Eroul cu mască, doamna Olga Orban-Szabo va rămâne mereu în amintirea celor care iubesc scrima. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în pace!”, a postat Federația Română de Scrimă.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro