Doliu în lumea filmului din România. A murit actrița Cristina Deleanu

Actrița Cristina Deleanu, o figură marcantă a scenei românești, s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani. Vestea a fost anunțată joi dimineață de realizatoarea TV Marina Almășan, care s-a declarat profund afectată de pierderea partenerei de viață a actorului Eugen Cristea.
Marina Almășan, în stare de șoc: „Vocea Cristinei a tăcut pentru totdeauna”
„Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!”
Mesajul postat pe Facebook de Marina Almășan scoate la iveală durerea resimțită în urma pierderii Cristinei Deleanu. Relația de prietenie dintre realizatoare și familia Deleanu-Cristea era una strânsă și de durată.
„Vocea Cristinei a tăcut astăzi pentru totdeauna. Familia pe care am admirat-o mereu pentru iubirea și respectul ce-i stăteau la bază, iată, s-a împărțit : jumătate a rămas pe Pământ, urmând să plângă jumătatea plecată spre Cer… Tare tristă veste mi-a început dimineața… Să-i fie liniște și frumos Cristinei acolo, în noua Lume spre care a pornit și să reușească dragul meu Eugen să treacă peste această cumplită despărțire. Sunt alături de tine, prieten drag”
Cristina Deleanu a avut o carieră artistică ce s-a întins pe mai bine de patru decenii. A fost prezentă atât pe scenele teatrelor importante din România, cât și în numeroase producții de film și seriale TV.
Printre cele mai cunoscute roluri ale sale se numără cel al directoarei în filmul “Liceenii” (1986). A mai jucat în producțiile “Destine romantice” (1982), “Zbor periculos” (1984), “Extemporal la dirigenție” (1988), “Moartea unui artist” (1989) și “Besat” (1999).
Prezența sa în seriale TV a fost la fel de notabilă. A apărut în „Om bogat, om sărac”, „La Bloc”, „Regina”, „Aniela”, iar mai recent, în „Lia – Soția soțului meu”.
Cristina Deleanu s-a născut pe 22 decembrie 1940 în Ploiești, într-un context dificil pentru România. Copilăria i-a fost marcată de evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial.
Tatăl său, Dimitrie Deleanu, a fost ucis în bombardamentul din 4 aprilie 1944. Ulterior, mama sa a decis să se mute împreună cu fiica ei în București.
Studiile primare le-a urmat la Școala nr. 33, iar liceul l-a făcut la Liceul Gheorghe Lazăr, pe atunci un liceu dedicat fetelor. În apropiere se afla Teatrul Municipal, cunoscut azi drept Teatrul Bulandra, loc ce avea să-i influențeze profund drumul profesional.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1962, sub îndrumarea actorului și regizorului George Carabin.
După absolvire, a fost repartizată la Teatrul Național “Vasile Alecsandri” din Iași, unde a jucat în numeroase spectacole.
A colaborat și cu Teatrul Național “I.L. Caragiale” din București și a activat și în teatrul de televiziune, unde s-a remarcat prin expresivitatea interpretării.
Cariera sa a fost apreciată atât de public, cât și de colegii de breaslă. Prezența ei constantă pe scenă și pe micul ecran a ajutat-o să își construiască o reputație solidă în lumea artistică românească.
Cu zeci de roluri în portofoliu și o viață dedicată scenei și filmului, Cristina Deleanu rămâne în memoria publicului ca una dintre actrițele de referință din România.
Vestea dispariției sale a produs durere în rândul celor apropiați, dar și printre colegii din lumea artistică și publicul care a apreciat-o de-a lungul anilor.
Reacțiile din mediul cultural reflectă respectul și afecțiunea de care s-a bucurat de-a lungul vieții sale.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨