Unul dintre membrii fondatori ai celebrei trupe rock Sfinx, Corneliu „Bibi” Ionescu, a murit la vârsta de 76 de ani. Anunțul despre trecerea lui în neființă a fost făcut de mai mulți artiști care i-au fost apropiați.

Corneliu „Bibi” Ionescu a murit sâmbătă, 22 ianuarie. Celebrul rocker s-a născut la 2 martie 1945 şi a fost fondator şi basist al formaţiei Sfinx, cu care a cântat de la înfiinţare până la destrămarea ei.

A murit Corneliu „Bibi” Ionescu, fondatorul trupei Sfinx

Sfinx a luat naștere la București, în 1962, printre primii membri fiind Octav Zemlička, Corneliu „Bibi” Ionescu, artistul care a murit în urmă cu două zile și Cristian Valica. Prietenii i-au plâns dispariția în mediul online.

„Corneliu „Bibi” Ionescu (n. 1945), pentru cine nu ştie nimic din istoria rock-ului românesc, este membrul fondator şi basistul trupei Sfinx, singurul care a cîntat fără întrerupere din 1962 pînă în 1994, cînd, după mai multe schimbări de componenţă şi de stil, trupa s-a desfiinţat.

Dacă legenda bibsynthesizer-ului circula reprodusă de mai mulţi muzicieni, în căutările mele nu o găsisem niciodată confirmată sau povestită în detaliu de protagonistul ei.

Pe Internet nu exista nici un interviu cu Bibi Ionescu, devenit între timp om de afaceri, actualmente preşedintele firmei Stage Expert Ltd., care se ocupă cu sisteme profesionale de sunet, video şi lumină pentru concerte.

I-am cerut ajutorul lui Doru Ionescu, jurnalistul de la TVR căruia îi datorăm descoperirea şi valorificarea video-arhivei muzicale de dinainte de 89 în seria de emisiuni începute cu Timpul chitarelor.

Doru Ionescu, el însuşi interesat de posibilitatea unui prim interviu cu legendarul constructor de instrumente, l-a căutat pe Bibi Ionescu, a intermediat întîlnirea cu el şi, în cele din urmă, m-a şi însoţit, conducîndu-mă cu maşina în afara Bucureştiului, unde-şi are sediul Stage Expert Ltd,” a scris despre faptul că artistul Corneliu „Bibi” Ionescu a murit,  Andrei Partos.

Doliu fără margini în România. A murit Corneliu „Bibi” Ionescu, fondatorul trupei Sfinx
Facebook/Ioan Big

Trupa Sfinx a luat ființă acum 3o de ani

Povestea trupei Sfinx, cea din care Corneliu „Bibi” Ionescu, bassistul care a murit a făcut parte, lua naștere în urmă cu 30 de ani. Formația cânta la case de cultură, la serate studențești, iar vara pe litoral.

„Povestea formaţiei SFINX începe cu trei liceeni : Corneliu Bibi Ionescu, Octav Zemlicka şi Cristian Valica, care se întâlneau într-o cofetărie din apropierea Pieţei Romane, pentru a discuta despre muzica ascultată pe la posturile de radio străine şi au ajuns la concluzia că ar putea şi ei să cânte într-o trupă.

Până prin anul 1967 nu se întâmplă nimic spectaculos. Joia, sâmbăta şi duminica cântau în casele de cultură sau la seratele studenţeşti, iar în sezonul estival erau angajaţi pe litoral cântând mai întâi la Mamaia, iar apoi la Eforie Nord. De aici începe SFINX…” a scris pe Facebook și Manea Mihai Croco.