De aproape un an, Ucraina a devenit un adevărat teatru de război. În fiecare zi se poartă lupte dure care se soldează, la final, cu mii de morți și victime. Tragediile sunt la ordinea zilei în ambele tabere, atât la ucraineni, cât și la trupele rusești. Doi soldați Wagner au avut curajul de a povesti ce se întâmplă pe câmpul de luptă și cum au ajuns să îndrepte armele către Ucraina. 

Doi soldați din ruși din compania militară privată Wagner au oferit un interviu celor de la CNN. Cei doi au povestit experiențele terifiante prin care au trecut pe câmpul de luptă din Ucraina, dar și cum erau executați de comandanți cei care ezitau. Ambii au fost prinși anul trecut de către forțele de ordine din Ucraina.

Cei de la CNN nu au făcut publice identitățile lor, tocmai pentru a-i proteja. Singurele informații pe care le-au oferit reporterii au fost că cei doi sunt căsătoriți, au copii și au fost recrutați în timp ce erau în închisoare. Unul dintre ei avea de ispășit o pedeapsă de 20 de ani pentru omor din culpă.

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an

Reporterii de la CNN le-au spus celor doi că pot încheia interviul în orice moment, dar au vorbit mai mult de oră despre experiențele lor.

„În total, am fost 90 de soldați. 60 au murit în primul asalt din cauza unei bombe. Dacă un grup nu reușește să câștige lupta, este trimis un altul imediat. Dacă nici al doilea nu reușește, se trimite altul.”, a povestit unul dintre soldați.

Doi soldați ruși, mărturii halucinante din Ucraina. Au fost recrutați din închisoare și li s-a promis libertatea CNN

Lupta în padure, o misiune de autosalvare

Cel de-al doilea soldat a fost implicat într-un atac care a durat cinci zile și care a avut loc într-o pădure din apropierea orașului Lysychansk.

„Primii pași în pădure au fost dificili din cauza minelor amplasate peste tot. Din 10 soldați, 7 au fost uciși imediat. Nu îi poți ajuta pe cei răniți. Trebuie să mergi mai departe. În caz contrar, erai tu cel împușcat.
„Eram acolo timp de cinci zile, oamenii mureau lângă mine. Mă rugam la Dumnezeu, ceream apă. Ai impresia că poți oricând să lași arma jos și nu se va întâmpla nimic. Și după 10 minute, focurile de armă încep să se audă, din nou și ucrainenii vin după tine. Acest sentiment nu poate fi explicat în cuvinte. 400 de soldați din Wagner au fost aduși acolo. Pe parcurs, numărul lor devenea din ce în ce mai mare.”
Prizonierul a mai spus că, imediat, i s-a activat spiritul de auto-apărare, dar alții nu au clacat în fața inamicului.
„Unii s-au oprit chiar în pădure și au predat armele. Să faci asta înseamnă să accepți că vei ajunge în bătaia puștii și că vei muri.

Dacă erai rănit, încercai să te târăști de unul singur, așa cum puteai, într-o zonă neutră. Dacă nu era nimeni în jurul tău, îți administrai ție prima dată primul ajutor. ”, a spus soldatul, precizând că nu a existat nicio evacuare a victimelor.

De-a lungul săptămânilor petrecute pe front, cei doi soldați au spus că au avut un singur instinct.

„Supraviețuire. Îmi doream doar să trăiesc, nu conta cum.”

Soldați recrutați în numele libertății

Cei doi soldați au povestit și cum a decurs campania lor de recrutare de către Wagner. În august și septembrie anul trecut, șeful grupului, Yevgeny Prigozhin a aterizat cu elicopterul la închisoarea unde erau deținuți. Le-a oferit contracte de 6 luni, în schimbul eliberării lor. Unul dintre ei mai avea de executat 10 ani din pedeapsa pentru ucidere din culpă.

„Am crezut că șase luni sunt mai bune decât 10 sau 11 ani pe care puteam să-i petrec în închisoare. Am vrut doar să încep un nou capitol în viață.”

În acel moment, campania de recrutare a lui Prigozhin era în plină desfășurare în închisorile din Rusia. Se estimează că atunci au fost recrutați între 40.000 și 50.000 de prizonieri.